Масштабне забруднення річки Рось хімікатами. У Білій Церкві відновили водопостачання

Масштабне забруднення річки Рось хімікатами. У Білій Церкві відновили водопостачання

Фото: УНІАН

Гербіциди, які потрапили у річку, викрали з території з фермерських господарств.

Годину тому, о 20:00, у Білій Церкві на Київщині відновили водопостачання. Це зробили після отримання результатів аналізів води в річці Рось.

"Державним підприємством "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України" проведено аналіз проб води із р. Рось у місцях питного водозабору м. Біла Церква. Лабораторні дослідження виконувалися методом газової хроматографії за 131 показником, з них – 13 відносяться до категорії пріоритетних згідно Водної Рамкової Директиви ЄС 2000/60/ЄС. Перевищень нормативних концентрацій, встановлених ДСТУ 4808:2007 "Джерела централізованого питного водопостачання", та екологічних нормативів якості не виявлено. Рішенням Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Біла Церква вирішено з 20 години 10 червня відновити роботу насосно-фільтрувальної станції м. Біла Церква", - ідеться в повідомленні прес-служби ДСНС.

Як повідомлялося раніше, Білоцерківська районна адміністрація повідомила, що у селі Збаржівка Вінницької області сталася аварія - у річку потрапили небезпечні речовини.  Гербіциди, які потрапили у річку, викрали з території з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. За фактом забруднення  водойми, що є притокою річки Рось, поліція відкрила три кримінальні провадження.

Водопостачання у містах здійснювалося з резервних резервуарів. Повідомлялося, що запасу води для Умані вистачало на три доби. У Білій Церкві було створено запас на одну добу. Населення забезпечували водою за рахунок підвозу та наявних бюветів.

До води потрапила незначна кількість міндобрив, ймовірно, вони розчиняться - надзвичайники

До води потрапила незначна кількість міндобрив, ймовірно, вони розчиняться - надзвичайники

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація