Майже 260 українців безвісти зникли на Донбасі і в окупованому Криму: Денісова розповіла, як можна активізувати пошуки

Майже 260 українців безвісти зникли на Донбасі і в окупованому Криму: Денісова розповіла, як можна активізувати пошуки

Фото: УНІАН

Денісова вважає, що для ефективної роботи пошуку зниклих, необхідно оновити склад робочої групи.

На тимчасово непідконтрольних українському уряду територіях Криму та Донбасу зникли безвісти щонайменше 258 громадян. Утім, робоча група при президентові України з питань зниклих безвісти на Донбасі збиралася востаннє торік у липні.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова після зустрічі з матерями військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти, і представниками громадських організацій.

Українська омбудсменка вважає, що для ефективної роботи групи необхідно оновити її склад. Туди мають увійти представники родин осіб зниклих безвісти, громадських організацій та владних структур. З відповідною пропозицією Денісова має намір звертатися до голови Офісу президента України Андрія Єрмака.

"Матері висловили занепокоєння тим фактом, що з минулого року не відбулося жодного засідання робочої групи при президентові України з питань зниклих безвісти на Донбасі та військових і цивільних заручників (полонених). Востаннє засідання члени робочої групи збиралися 9 липня 2020 року", - повідомила Денісова.

Водночас, вона додала, що постійна комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин при Кабміну, у 2021 році провела чотири засідання. Утім, Денісова наголосила, що "ім’я кожного полоненого та того, чия доля наразі невідома, має постійно лунати на всіх майданчиках, у тому числі й міжнародних".

"Під час останнього, за участі мого представника з дотримання рівних прав і свобод Віктора Іванкевича, було заслухано представників Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні. Вони висловили готовність надати нашій державі програмне забезпечення для функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та провести його презентацію вже на наступному засіданні Комісії", - зазначила Денісова.

Українська омбудсменка додала, що такі зустрічі дають можливість скоординувати дії та напрацювати спільні заходи задля розшуку осіб зниклих безвісти та їхнього повернення додому.

Як повідомлялося, внаслідок російської збройної агресії на сході України минулого року загинуло 18 мирних жителів, було поранено — 89.  

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація