Медична реформа: де, хто і як лікуватиме хворих українців

Медична реформа: де, хто і як лікуватиме хворих українців

Фото: visualhunt.com

Українцям потрібно буде обрати свого сімейного лікаря та підписати з ним контракт.

Парламент ухвалив закон, який дав старт медичній реформі. Перед тим, щоправда, три дні розглядали понад 800 поправок. І з урядового проекту депутати вилучили чимало важливих норм. Зокрема, позбавили пацієнтів лікування за міжнародними настановами, тобто протоколами.

Утім, у Мінздоров'ї радіють і тому, що є. Бо з'явився шанс хоч щось рушити з мертвої точки. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Насамперед українці відчують зміни на первинній ланці. Українцям тепер потрібно обрати свого сімейного лікаря. Обрати - на власний розсуд. Бо нині правила гри змінюються так, що про здоров'я дбатиме не якийсь дядя з поліклініки, а лікар, кому ви можете довірити своє здоров'я. І не важливо, до якої лікарні цей лікар належить: приватна практика, сімейна амбулаторія чи районна лікарня. Його треба знайти до кінця року та обов'язково підписати з ним декларацію. Бо з наступного цей, так би мовити, контракт дасть можливість лікарю заробляти. У прямому сенсі цього слова. Адже держава за кожного, хто звернувся по допомогу до лікаря, заплатить 370 гривень. А пацієнтам гарантує пакет послуг.

Це на первинному рівні. Бо є ще другий і третій рівні.

"Поступово лікарі на первинній ланці забудуть, що таке зарплата. І будуть оперувати словом дохід. Тепер твій дохід залежить реально від того, скільки людей до тебе приходить", - говорить заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Виграють від цього й українці. Адже чим більше лікар буде зацікавлений у пацієнтах, тим вища якість лікування. Від кількості напряму залежить дохід. Але тут є обмеження: не більше двох тисяч пацієнтів на одного сімейного лікаря. У гарного лікаря зарплата може сягнути і 20 тисяч гривень. Поганий не отримає нічого. І так працює принцип: "гроші ходять за пацієнтом". Він має змінити весь підхід до фінансування медичної галузі в цілому. Держава більше не платитиме за ліжко-місця, а тільки за послуги, реально надані хворим.

Гроші за пацієнтом та загальний тариф: що потрібно знати українцям про реалізацію медичної реформи

Гроші за пацієнтом та загальний тариф: що потрібно знати українцям про реалізацію медичної реформи

А тепер - щодо їхньої кількості і вартості. Попередньо Мінздоров'я пропонувало такий варіант. Всю медичну допомогу умовно розділили на три пакети. Зелений – 100-відсотково безкоштовний для пацієнтів, це має оплатити держава. Червоний - винятково за гроші пацієнтів, на це держава не дала б нічого. Синій - так звана співоплата, де 80% від суми тарифу платить держава, а 20% оплачує пацієнт. Але цей алгоритм буквально дратував парламент. Тому співоплати прибрали зовсім. Нині - маємо тільки зелений список послуг та червоний. Тобто те, що буде або безкоштовно, або за гроші. І перелік того, що оплачуватиме держава, щороку буде затверджувати Кабмін. Іншими словами, на що вистачить грошей - те і будуть лікувати. Все, що поза межами списку, - турбота пацієнтів. Але навіть в цьому є позитивний нюанс. Лікарні тепер мають обрахувати і описати всі-всі маніпуляції та встановити тариф. Загальний у всій країні. До прикладу, якщо рентген коштує 20 гривень, то 50 гривень за нього вже не можуть просити.

І цей рахунок виставлятимуть Національній службі здоров'я. Це нова структура, яка замовлятиме послуги у лікарень. Медзаклади звітуватимуть, чого і на скільки налікували. А потім гроші за послуги через державне казначейство напряму підуть до установ.

А от що забрали депутати з реформи, так це міжнародні протоколи лікування пацієнтів. На практиці це означає, що українців і далі можуть обманювати та прописувати усілякі "фуфломіцини", які заборонені або визнані неефективними в усьому світі. Але в МОЗі кажуть, що вихід є. І вже перекладають клінічні міжнародні настанови таким чином, щоб зробити їх українською нормою. Їх будуть рекомендувати добровільно-примусово до використання.

Але проголосована реформа геть не означає, що завтра українці підуть до лікарні, а там усе докорінно змінилося. Ні. Від наступного року все почнеться з первинної ланки. Спеціалізовані багатопрофільні лікарні мають перехідний період до 2020-го року. За ці два роки, що попереду, вони мають навчитися вести облік послуг. І хоч приблизно зрозуміти, що і скільки коштує. І то не всі, а тільки пілотні лікарні. Це дасть і сигнали МОЗу, чи, бува, ніде вони не прорахувалися. Ну, а українці відчують це на власній шкірі. І значно швидше, аніж декларовані два перехідні роки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація