Медицина йде в онлайн: чого чекати українським пацієнтам цього року

Медицина йде в онлайн: чого чекати українським пацієнтам цього року

Фото: pixabay.com

Для кожного пацієнта потрібен буде номер мобільного телефону.

Електронне здоров’я. У цьому році паперову медичну картку замінить електронна. З першого квітня у цифровому вигляді виписуватимуть рецепти. А з середини року і скерування до вузьких спеціалістів будуть лише онлайн, йдеться в сюжеті ТСН.19.30. 

Товста, з пожовклими листками,  з десятками вклеєних довідок - така медична картка має зникнути як рудимент у 2019 році.

Це наслідки ще радянської системи охорони здоров’я. Незрозумілий почерк лікарів, про який складають легенди, стоси склеєних папірців , у яких неможливо знайти важливу інформацію. В архівах поліклінік іще досі зберігаються раритети.

2019 року паперові картки мають зникнути з амбулаторій. Їх уже почали відавати власникам додому. А замість них з’являються електронні. За умови підписання декларації з лікарем, в базі даних автоматично створюється профіль з особистою медичною карткою. Якщо ви хочете також мати до неї доступ доведеться завітати до лікаря.

У 2019 році паперову медичну картку замінить електронна

У 2019 році паперову медичну картку замінить електронна

У цій броварській амбулаторії вперше намагаються створити тестовий варіант електронної картки. Лікар підкаже, яку програму завантажити на смартфон. Роздрукує перший пароль, який одразу можна змінити. Це ключ до вашого медичного кабінету. Ввійти в нього можна з домашнього комп’ютера або із сучасного телефону.

«В кабінеті можете побачити всі данні. Записатися до лікаря на місяць вперед», - кажуть у лікарні.

За допомогою кабінету вже зараз можна дистанційно записуватися до лікаря. Реєстратор на екрані бачать, що ця послуга з кожним днем стає популярнішою.

В електронну картку з паперової перенесуть важливі діагнози, а нові дані після зустрічі з лікарем будуть фіксуватися лише в електронному вигляді. Основна медична документація 2019 має перейти в онлайн. З 1 квітня електронними стануть рецепти. З 1 липня - направлення до вузьких фахівців.

«Вони будуть бачити тільки обмежену інформацію , яку їм дає сімейний лікар в рамках цього направлення», - пояснюють медики.

У коридорах амбулаторії таким новаціям тішиться молодь і зітхають старші люди.

У міністерстві охорони здоров’я переконують, щоби потрапити до лікаря літнім людям не обов’язково опановувати комп’ютерну грамоту, або купувати смартфон. Необхідну інформацію сімейний лікар зможе роздрукувати.

Однак мобільний телефон мати обов’язково. До його номера буде прив’язана вся медична інформація в системі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація