Медики Харкова пояснили, чому пацієнтам з COVID-19 доводиться купувати ліки за власний рахунок

Медики Харкова пояснили, чому пацієнтам з COVID-19 доводиться купувати ліки за власний рахунок

Фото: Associated Press

Фінансування Харківської обласної клінічної лікарні не покриває усіх витрат на лікування пацієнтів, хворих на коронавірус.

У Харківській обласній інфекційній лікарні не можуть покрити витрати на лікування хворих на COVID-19.  Через це пацієнтам доводиться купувати ліки власним коштом.

Про це розповів МГ “Об’єктив” директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов.

“У 2019 році нам на рік виділяли на ліки і кисень близько 1 мільйона гривень. І це на рік. А зараз ми щомісяця витрачаємо на ліки близько 2 мільйонів гривень. І цього не достатньо. Потреба нашого медзакладу, щоб стовідсотково закрити все – це близько 4 мільйонів гривень. І це тільки на ліки. А ще не забувайте про набори діагностики. Хворі усі ж обстежуються – це все гроші”, – розповів Павло Нартов.

За словами медика, наразі ефективних на 100% препаратів немає. Деяких коштовних ліків немає у вільному продажі. Тож іноді родичам доводиться докуповувати препарати за власний рахунок.

“А ось антибактеріальна терапія, яка дорого коштує і всі говорять, що ось купують то один антибіотик, то інший. Зараз важко сказати чи ефективна вона. Зараз ведуться дискусії щодо самої терапії. Немає чіткого алгоритму дій. Якщо б він був, то сказали б “Це призначаємо, а це не призначаємо”. А зараз такого немає. Тобто все “розмито” і ми повинні самі вирішувати що призначати та як”, – запевнив директор Харківської обласної інфекційної лікарні.

У схожій ситуації опинилася жінка, син якої перебуває у обласній інфекційній лікарні. Вона розповіла що за три дні отримала від медиків три чеки на суму понад тисячу гривень кожен.

“Він - чинний офіцер. У суботу йому стало зле. Ми приїхали у їхню поліклініку. Потім викликали “швидку” і його привезли сюди. Мені виставляли рахунки за препарати. Він у важкому стані, життя не гарантують. Виносили список кожного дня, що його треба лікувати. А вчора з'ясувалося, що він учасник АТО і йому лікування призначене безкоштовне”, – розповіла жінка.

Нагадаємо, що вісім медсестер із 25-ї міськлікарні Харкова, які написали заяви про звільнення після початку роботи з COVID-хворими, повернулися. Вони вже приступили до роботи у лікарні №25.

Повʼязані теми:

Наступна публікація