Медики Кривого Рогу запевняють, що їхній пацієнт вигадав забутий на три роки бинт у носі

Медики Кривого Рогу запевняють, що їхній пацієнт вигадав забутий на три роки бинт у носі

Чергова історія зі спецпроекту ТСН «Лікар зло».

Три роки з величезним бинтом у носі прожив житель Кривого Рогу. Цей предмет забули в його гайморовій пазусі лікарі під час операції. Стороннє тіло спровокувало хворобу, куди серйознішу за гайморит. Утім, Юрій Зінченко щомісяця справно платить лікарні гроші, йдеться в ТСН.19.30.

О пів на п’яту ранку. Дружина допомагає Юрію зібратись на роботу. Замість традиційного тормозка, вантажить чоловікові ліки. Чоловік може знепритомніти будь-де і будь-коли. Ще 1998 року Юрій занедужав та звернувся до лікарні.

«Припускали гайморит, а потім сказали, що кіста лівої гайморової пазухи. Направили мене до лікарні, там зробили операцію», - згадує Юрій.

Здавалося б, на цьому страждання чоловіка мали скінчитися, та насправді все тільки починалося. 3 роки божевільних мігреней. Лікарі десятки разів відправляли Юрія на рентген, 50 разів проколювали йому гайморову пазуху і не бачили головного.   

«Витягнув 13-сантиметровий бинт, з гайморової пазухи через ніс. Виявилося, цей бинт залишили мені під час операції», - каже чоловік.

Житель Кривого Рогу після операції у лікарні три роки страждав через забутий у носі бинт

Житель Кривого Рогу після операції у лікарні три роки страждав через забутий у носі бинт

«Коли зробили знімок гайморової пазухи, там було інородне тіло, нам про це не сказали, мені лікар сказав, що там просто недоочищена кіста», - пригадує дружина Юрія.

Недбалість лікарів була на стільки очевидною, що Юрій подав позов до суду і виграв 50 тисяч гривень компенсації! Це рідкісне для українського судочинства рішення.

Гроші таки виплатили, Юрій встиг їх витратити . Аж тут прийшов лист, який перевернув уявлення чоловіка про справедливість.

 «Про примусове виконання, про стягнення боргу у сумі 51 тисяча 375 грн 50 коп. Боржник  - Зінченко Юрій Олександрович», - значиться в ухвалі.

Нонсенс! Суд зобов’язав Юрія повернути компенсацію! Лікарня подала апеляцію. І виграла її, бо у справі бракувало головної експертизи, яка б доводила вину лікарів. Її просто забули передати з суду першої інстанції.

В лікарні журналісти ТСН знайшли колишнього головного лікаря – Олену Шаповал. Жінка спочатку відмахується від камери, але врешті погоджується говорити.

«В 2001 році він звертається до начмеда, показує турунду і стверджує, що вона простояла у нього в гайморовій пазусі три роки. Турунда за розмірами 20 на 4 см. Довжина 20, а ширина 4 сантиметри. Подивіться на наші гайморові пазухи, 20 і 4 см», - каже жінка.

.Лікарка наполягає - чоловік вигадав цю історію, аби отримати гроші та пільги. А всі його діагнози – липа.

«Він лежав у лікарні 3-4 тижні, немає нападів», - запевняє лікар.

Напади, яких не бачать лікарі, дружина Юрія регулярно фільмує. Але і цей доказ медики до уваги не беруть. Як і записи про приїзд швидкої.

Колись Юрій був машиністом-інструктором, тепер через непередбачувані напади не може водити. Понизили до слюсаря.

Вже міг би йти на пенсію, але продовжує працювати, щоб повернути лікарні колись відсуджену компенсацію. Гроші щомісяця вираховують з його мізерної зарплати. 

«Там 500, 600 грн, потім 1000, нам зарплату додавали, відповідно, і відрахування збільшили. Думка одна, де їхня совість. Ще півтори-два роки платити треба», - каже чоловік.

Юрист з медичного права Сергій Антонов історією приголомшений. Каже, найправильніше у випадку пана Юрія було б просто не платити.  Юрист радить оскаржити абсурдне рішення суду.

У країнах зі страховою медициною такі ситуації залагоджують ще до суду, компенсації  постраждалим від дій лікарів, виплачують страховики.  У МОЗі кажуть, що вітчизняним пацієнтам таке не світить навіть у перспективі,  реформа передбачає іншу модель.

«Про компенсації взагалі забудьте. Це не працюватиме. Мова йде про впровадження в країні соціального страхування. Національна служба здоров’я буде платити за правильне лікування, а за неправильне не буде», - розповідає Лінчевський.

Поклавши на лікарняному фронті залишки здоров’я, Юрій не здається. Вирішив шукати правди в Європейському суді. Каже, треба ламати ситему бодай заради того, щоб кохана онуця жила в інших реаліях.

Повʼязані теми:

Наступна публікація