Медовий Спас 2020: як святкують Маковія

Медовий Спас 2020: як святкують Маковія

Фото: УНІАН

Медовий Спас, або Маковія, святкується 14 серпня.

Медовий Спас, або Маковія (також Перший Спас, Спас на воді, Маковея), святкується у перший день Успенського посту - 14 серпня. “Спас” - коротка форма від “спасіння” та “спаситель”. Медовий Спас - перший із трьох існуючих. За ним ідуть Яблучний та Горіховий.

Про історію виникнення свята і традиції - читайте далі. 

МЕД ТА КВІТИ

До цього дня дуже добре назбирати польових квітів і підготувати баночку меду або води, щоб принести їх до храму й освятити після ранкової літургії, дочекавшись водосвятного молебну. Це - давня традиція принесення у домівку благословення Господнього.

Щодо вживання їжі, то треба пам’ятати, що це - перший день посту.  Він припадає на п’ятницю, тому священики та ченці вживають суху їжу: горіхи, ізюм тощо. Для вірян головне - з цього дня намагатися не вживати м’ясо, рибу, молоко, яйця.

Фото: УНІАН

ПІДІЙТИ ДО ХРЕСТА

Але, звісно, не мед, і не квіти найголовніші цього дня на літургії. Найголовніше - винесення з вівтаря Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього та можливість підійти та вклонитися йому. За переданнями, у цю мить Небо, Сам Господь наближаються до людей.

Це свято корінням сягає у ІХ сторіччя. У Константинополі (Візантія) частини хреста Господнього переносилися з імператорського палацу до храму Софії.  Два тижні їх носили Константинополем, аби вберегти містян від хвороб і злих духів, освячували ними воду.

Вважається, що саме Хрест, а не квіти чи мед, треба з радістю зустрічати, усім серцем дякуючи Богу за Його милість.

ІСТОРІЯ СВЯТА МАКОВЕЯ

Маковія вшановує пам’ять мучеників Маковеїв - 7 братів та їхньої мами. Вони сповідували віру у Господа і  були жорстоко катовані та вбиті за те, що не захотіли вклонитися ідолам.

Це події Старого Заповіту, які трапилися приблизно у 166 році до Різдва Христового. У ті часи правив Ізраїлем язичник Антиох Єпіфан, який переслідував за віру у Господа і намагався усіх переконати вклонитися грецьким ідолам.

Йому розказали про родину Маковеїв, у якій мама Соломія виховала 7 синів у вірі Господній. Цар повелів привести усю сім’ю до нього та вимагав зректися віри. Отримавши у відповідь “ні”, Антиох Єпіфан розлютився.

На очах мами Соломії та молодшого брата він наказав відрізати язики, пальці рук та ніг, обдерти шкіру з їхніх голів і катувати каленим залізом шістьох братів Маковеїв.  Так він намагався зламати дух мами Соломії. Але мати, дивлячись на страждання її дітей, тихо сказала молодшому синові: “Не бійся цього ката. Біль триватиме недовго. Зустрінь смерть, як твої брати, щоб я змогла усіх вас зустріти у Вічності”.  І молодший брат послухався маму. Тоді Антиох велів його катувати до смерті, а потім жорстоко замучив і Соломію. Ця сім’я і досі відома усім віруючим людям як приклад незрівнянної стійкості і віри Господу.

У нас свято Маковія з’єдналося з днем мучеників Маковеїв ще й тому, що у цей день на нашій території  розпочинався збір макових зерен.

ЧОМУ НАЗИВАЮТЬ МЕДОВИМ

Наші пращури цього дня святили мед "нового збору". Після освячення його використовували у перепічці.

Фото: УНІАН

НА МАКОВІЯ КНЯЗЬ ОХРЕСТИВ КИЯН

Літописи свідчать, що саме на Маковія - 1 (14) серпня 988 року - князь Володимир охрестив киян. Тоді в гирлі річки Почайни охрестилися 12 синів князя Володимира. А джерело, де їх хрестили, назвали Хрещатицьким.

Повʼязані теми:

Наступна публікація