Медведчук проти Стуса: як і чому нардеп хоче заборонити книжку про поета

Медведчук проти Стуса: як і чому нардеп хоче заборонити книжку про поета

Епопея навколо книжки "Справа Василя Стуса" триває майже рік. Віктор Медведчук хоче заборонити випуск та розповсюдження примірників в такому вигляді, як вони зараз, та домогтися скасування публікацій про твір у ЗМІ.

10 липня Дарницький районний суд Києва вшосте зібрався розглядати позов одного з лідерів проросійської партії “Опозиційна платформа “За життя”, кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука до журналіста та історика Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat та друкарні “Юнісофт”, які випустили у світ книжку “Справа Василя Стуса”

Медведчуку не подобається, як Вахтанг Кіпіані висвітлив його участь у судовому процесі над дисидентом Стусом. На його думку, наведені в книжці факти шкодять його “честі та гідності”.

Суд оголосив перерву до 14 серпня 10 години ранку. А поки ТСН.ua розібрався, що саме не подобається Медведчуку та як перебігає судовий процес у справі.

Про книжку “Справа Василя Стуса”

Український журналіст та історик Вахтанг Кіпіані торік дописав книжку про судовий процес над поетом Василем Стусом. Опублікувало її видавництво Vivat.

Велику роль в судовому процесі в радянські часи приписують Віктору Медведчуку, який був призначений державним адвокатом Стуса.

Більша частина книжки – архівні документи з відкритих архівів КДБ, тому усі факти, викладені в ній, мають документальне підтвердження. Зокрема, наводяться протоколи допитів, ухвал тощо. Усі документи створюють повне розуміння того, що процес над поетом Василем Стусом, який критикував радянський режим, є політично-вмотивованим. Основними “доказами” його провини були його вірші. Слідство вважало, що вони направлені проти СРСР та влади.

Тоді слідчі знайшли нібито декількох свідків, які перетиналися із Стусом на роботі, літературних читаннях, відпочинку в санаторії та навіть у лікарні. Усі вони засвідчили, що поет нібито поширював антирадянську пропаганду.

Медведчук на тих засіданнях нібито поводився пасивно та віддав усі рішення “на розгляд суду”, не відстоюючи позицію підзахисного. В результаті суд визнав Стуса “особливо небезпечним рецидивістом” та відправив до виправно-трудової колонії особливого режиму, де він і помер.

Я припускаю, що він був готовий від початку погодитись з будь-яким вироком своєму клієнтові. Більш того, коли справа була закінчена і в адвоката була можливість заявити, що мій клієнт невинуватий, в чому і полягає функція захисту, він говорить що «кваліфікація дій мого клієнта є вірною». Тобто він по суті підписується під тим звинуваченням, яке накопичило слідство, прокуратура, і, зрештою, КГБ.

Вахтанг Кіпіані, історик та журналіст, автор книжки

Водночас автор ставить питання в книжці щодо ціни питання, тому що Віктор Медведчук зміг вступити на юридичний факультет і стати державним захисником попри те, що його батько співпрацював з німецькою адміністрацією під час Другої світової війни, а потім долучився до ОУН і був за це відправлений у заслання. 

Діти репресованих були упослідженими в СРСР. Щоб отримати кар’єру чи право навчатись на такому факультеті, як юридичний, – це безпрецедентна історія. Ми знаємо історії сотні політв’язнів. Ми знаємо дітей Сверстюка, Литвина, Алли Горської, Гориня, Калинців, Чорновола тощо, і ніхто з них не вчився на юридичному факультеті. Ніхто, окрім Віктора – сина політрепресованого Володимира Несторовича Медведчука. Відповідно, вступ на юрфак для людини, у якого батько – “злочинець” і “зрадник батьківщини”, не реабілітований на той момент, – це безпрецедентна історія в будь-якому разі, незалежно від того, ким Віктор Медведчук став далі.

Вахтанг Кіпіані, історик та журналіст, автор книжки

Реакція Медведчука

29 серпня 2019 року - після виходу книжки “в світ”, Кіпіані повідомив у Facebook, що Віктор Медведчук хоче заборонити її видання та розповсюдження.

Є новина. Кум і пособник Путіна Віктор Медведчук подав на мене в суд щодо захисту своєї "честі", "гідності" та "ділової...

Опубліковано Вахтанг Кипиани Четвер, 29 серпня 2019 р.

Сам Медведчук підтвердив інформацію та заявив, що певні висловлювання в книжці не відповідають дійсності та є предметом судового розгляду. 

Якщо людина дозволяє собі висловлювання, які не відповідають дійсності, то це є предметом судового розгляду для захисту честі та гідності, я так вчиняв завжди і буду робити в майбутньому

Віктор Медведчук, нардеп та колишній адвакат Василя Стуса

Крім заборони розповсюдження книжки з такими формулюваннями, він просить суд стягнути з Кіпіані, видавництва Vivat та друкарні “Юнісофт” розтрати на судовий збір та визнати частину інформації, наведеної у виданні такою, що не відповідає дійсності.

Зокрема, позивач (власне, Медведчук та його адвокати) сформував 9 пунктів (цитат), які він оскаржуватиме: 

  • “...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук”;
  • “... Вітє, що виховувався у родині політзасланця ...кажуть — шуцман ( шуцман - працівник охоронної поліції Третього рейху)”;
  • “... чи була можливість у Стуса обрати “менше зло”. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук”;
  • “Адвокати відверто “відбували номер», не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин…”;
  • “...шістка комуністичної системи Медведчук…”;
  • “... син поліцая…”;;
  • “...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, “заслуговують на покарання”;
  • “... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...”;
  • “Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?”.

Суди

10 липня відбулося шосте судове засідання за цією справою. Під будівлею Дарницького районного суду зібралися декілька десятків активістів – здебільшого представників ВО “Свобода” та “Національного корпусу”. Там встановили імпровізовану сцену, звідки спікери виголошували промови на підтримку Кіпіані та засуджували дії та проросійську позицію Медведчука.

Вахтанг Кіпіані під будівлею суду заявив журналістам, що книжка “Справа Василя Стуса” – зовсім не про Медведчука.

Медведчук в цій справі – маленька людина. Це про радянську систему, маленькою частиною якої був і сам Медведчук.

Вахтанг Кіпіані, історик та журналіст, автор книжки

На жодне із засідань Віктор Медведчук не прийшов – ходять його адвокати. Сьогодні було останнє засідання, на яке політик також не з'явився. Кіпіані під час розгляду написав у Facebook:

Я не знаю, чим закінчиться процес над книжкою, але адвокат Медведчука Кириленко - негідник. Він зараз у ці хвилини знову судить Стуса. Це не про книжку вже мова. І не про мене. Він намагається саме Стуса зробити шісткою КГБ. Це настільки огидно, що нема слів.

Вахтанг Кіпіані, історик та журналіст, автор книжки

Я не знаю, чим закінчиться процес над книжкою, але адвокат Медведчука Кириленко - негідник. Він зараз у ці хвилини знову...

Опубліковано Вахтанг Кипиани Пʼятниця, 10 липня 2020 р.

Та суд закінчився перервою до 14 серпня 10 ранку. За словами захисника Віктора Медведчука Ігоря Клименка, тоді суд продовжить досліджувати матеріали першого тому, а потім буде другий/ Клименко заявив, що саме там містяться докази, які підтверджують позицію Медведчука.

Коли буде рішення – гадаю, до кінця цього року. Я вважаю, достатньо підстав, щоб задовольнити позов Віктора Медведчука повністю.

Ігор Клименко, адвокат Віктора Медведчука

Що ще

У вересні 2019 року на екрани вийшла картина про життя поета Василя Стуса “Заборонений”. Актор Геннадій Попенко, який знявся в кіно, заявив, що частину сценарію видалили після того, як їм “зателефонували згори”. Йшлося про сцени в суді, де фігурував Віктор Медведчук як адвокат поета.

У травні 2019 року Медведчук подав до суду на видання “Букви” за новину про вирізану сцену з фільму про Василя Стуса, де фігурує ім’я Медведчука, який виступав адвокатом Василя Стуса 1980 року. Нардепу не сподобалося речення з новини: “Медведчук в ході судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

Повʼязані теми:

Наступна публікація