Медведєв переконує, що РФ готова обговорити з Україною "газове питання" після виборів до Ради

Медведєв переконує, що РФ готова обговорити з Україною "газове питання" після виборів до Ради

Фото: Associated Press

Російський прем'єр вважає, що є два варіанти розвитку подій.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв зазначив, що після виборів до Верховної Ради Росія готова повернутися до обговорення з Україною транзиту газу.

Про це він повідомив 10 липня на зустрічі з керівником політичної ради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктором Медведчуком і лідером цієї партії Юрієм Бойком, передає ТАСС.

"Після виборів до Верховної Ради, і потенційного нового уряду, якщо він з'явиться, є можливість до цих питань (газових) повернутися і відповісти на ті гострі проблеми, які існують в цій сфері" - заявив глава російського уряду.

Також, на думку Медведєва, є два варіанти вирішення газового питання.

"Один з них, може бути, найпростіший - зберегти дії тих контрактів, які існують, на деякий час для того, щоб домовитися більш серйозно". Другий варіант, який ми ніколи не заперечували, - це варіант консорціуму", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газу Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року
Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація