"Мені було б соромно дивитися в очі студентам": Данілов засудив наміри Литвина йти в ректори КНУ ім. Шевченка

"Мені було б соромно дивитися в очі студентам": Данілов засудив наміри Литвина йти в ректори КНУ ім. Шевченка

Фото: УНІАН

СБУ доручено перевірити Литвина через голосування за "Харківські угоди" 2010 року.

Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин, який нині претендує на посаду ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, перебуває у списку осіб, яких доручено перевірити СБУ через голосування за так звані "Харківські угоди". Якщо СБУ вважатиме за потрібне, вона може порушити справу про "державну зраду".

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання РНБО 11 березня. 

"Дуже багато цікавих персонажів, які продовжують на сьогодні перебувати в українській політиці. Більш того, дехто з них пропонує себе, як наприклад пан Литвин, на посаду ректора державного університету імені Т. Г. Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, тим студентам, щоб зараз іти ректором і при цьому голосувати за ті ганебні речі ("Харківські угоди". - Ред.). Наслідок того голосування це наслідок того, що ми маємо окуповану частину Криму і маємо великі проблеми на території Донецької та Луганської областей", - сказав Данілов. 

Зазначимо, Володимир Литвин є одним з шести претендентів на посаду ректора КНУ ім. Шевченка. Вибори ректора університету мають відбутися у терміни, передбачені наказом Міністерства освіти і науки – 17 березня 2021 року.

У виборах візьмуть участь 4139 виборців, серед яких 598 студентів та 23 курсанти, згідно з квотами представництва осіб, які мають право брати участь у виборах ректора. 

Володимир Литвин за часів президенства Леоніда Кучми очолював Адміністрацію президента у 1999-2002 роках, а в 2002-2006 роках був спікером Верховної Ради.

Литвина звинувачували у причетності до справи Гонгадзе та "касетного скандалу", участі у ратифікації "Харківських угод" з Росією, ухваленні закону про мову Колісніченка-Ківалова та "диктаторських законів". Зазначимо, Литвин не вперше намагається обійняти крісло ректора КНУ. Минулого разу йому довелося відмовитися від своїх намірів через викликаний суспільний резонанс. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація