Меню часів Сталіна, обладнання доби застою: в яких умовах працюють шкільні їдальні в Україні

Журналісти вирішили кинути виклик існуючій застарілій системі дитячого харчування.

ТСН розпочала реформу системи харчування в школах. Для цього було обрано звичайний українських навчальний заклад у Миргороді на Полтавщині, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Місто було обрано, бо тамтешня влада активно виступає за модернізацію. В райцентрі вже є зупинки громадського транспорту з інтерактивним табло, сонячні батареї для освітлення вулиць, велика частина мешканців надає перевагу велосипедам. Тож чиновники радо погодилися з ідеєю дослідити раціон школярів і умови роботи шкільних їдалень та забезпечили умови, аби змінити все це на краще.

ВідеоТСН розпочала тиждень реформ у звичайній шкільній їдальні у Миргороді

Першим відкриттям ініціаторів проекту стали нормативи харчування, за якими годують дітей – вони не змінювалися з 1950-х років. Основне завдання такого меню – напхати шлунок школяра кашею, хлібом і невеликою порцією м’яса, тоді як про зелень, овочі та фрукти говорити не доводиться. В усіх школах Миргорода журналісти ставили контрольне запитання: чи харчуються в їдальнях старшокласники? Бо молодшим школярам обіди оплачує місто, для старших – це вже особистий вибір. І скрізь відповідь була негативною, причому пояснень від кухарів не бракувало: пристрасть школярів до шкідливої їжі, заощадження грошей на цигарки тощо. Але ніхто не припустив, що дітям просто не до смаку те, що їм пропонують у їдальні, і з цим варто щось робити.

Для експерименту було обрано харчоблок із найнижчим рейтигом. Туди відправили цілу делегацію: шеф-кухаря одного зі столичних ресторанів Сергія Дзюбенка, дитячого гастроентеролога, доктора медичних наук Наталію Чернегу та дизайнерку інтер’єрів, яка покликана зробити привабливою не лише їжу, а й антураж місця, де її приймають. Таємними агентами стали журналісти, котрі під виглядом студентів кулінарного технікуму влаштувалися на "практику" до однієї зі шкільних їдалень, аби зняти прихованою камерою те, чого працівники їдальні точно не будуть робити за присутності камери великої.

Полтавський ресторан переміг у конкурсі на найкращий дизайн

Появі журналістів і команди реформаторів пересічні кухарі шкільної їдальні відверто не зраділи. Тоді як керівники і харчоблоку, і школи на словах висловили підтримку гостям. Перше, що кидається в очі в цій їдальні – обладнання, котре не мінялося вже добрих півстоліття. Більшість дій, як-то чищення картоплі, миття посуду, доставку продуктів зі складу, жінкам з кухні доводиться робити вручну. Лише напівполоманий тістоміс якось спрощує роботу пекарю. Як у цих умовах реформувати дитяче харчування?

Про всі нюанси процесу перетворень журналісти розповідатимуть у випусках ТСН о 19:30 в спеціальному циклі "Недоїдальня".

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак

Залиште свій коментар

Наступна публікація