Меркель та Лукашенко. Соціологи розповіли, як українці ставляться до світових лідерів

Меркель та Лукашенко. Соціологи розповіли, як українці ставляться до світових лідерів

Фото: Associated Press

Ставлення до президента РФ Путіна не змінилося

Українці найпозитивніше ставляться до канцлерки Німеччини Ангели Меркель та не підтримують президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдется в опитуванні агентства "Рейтинг", опублікованому 19 грудня.

Після саміту в Парижі українці покращили своє ставлення до канцлерки Німеччини Меркель (позитивне ставлення зросло з 60 до 69%) та президента Франції Макрона (з 39 до 52%).

В результаті Меркель вперше за останні 5 років очолила рейтинг світових лідерів за оцінками українців, випередивши президента Білорусі Лукашенка, до якого позитивно ставляться 65% опитаних українців.

Ставлення до президента РФ Путіна не змінилося: позитивно ставляться 16%, негативно – 72%.

Оцінки Макрона та Меркель більш-менш рівномірні за регіональним та електоральним розподілом. Натомість у ситуації з Лукашенком та Путіним спостерігаються чіткі відмінності: останнім значно більше довіряють на Півдні та Сході. Симпатики партій "Європейська солідарність" та "Голос" дещо менше довіряють Лукашенку, більше – прихильники партії "Опозиційна платформа – За життя". Останні натомість єдині серед симпатиків парламентських політичних сил, які довіряють Путіну.

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%. Терміни проведення дослідження: 13-17 грудня 2019 р.

Попереднє опитування показало, що  12,6% українців позитивно ставляться до президента Росії Володимира Путіна, а 16,6% - нейтрально. 

Макрон та Меркель - про домовленості щодо "формули Штайнмаєра"

Макрон та Меркель - про домовленості щодо "формули Штайнмаєра"

Повʼязані теми:

Наступна публікація