"Ми маємо досягти патріархату": Філарет поставив нову мету для української автокефальної церкви

"Ми маємо досягти патріархату": Філарет поставив нову мету для української автокефальної церкви

Фото: Associated Press

Почесний патріарх дав вказівки, як подавати інформацію про Православну церкву України.

У середу, 23 січня, у Мережі з'явився аудіозапис, на якому почесний патріарх Філарет називає наступну мету для Православної церкви України. Також він дає вказівки колегам, як потрібно подавати у пресу інформацію про автокефальну церкву.

Запис виступу Філарета розповсюдив промосковський сайт "Союз православних журналістів", передає грецький релігійний портал Romfea.

"Коли ми об'єднаємось, ми поставимо питання про визнання Київського патріархату. Щоб нас рахували не як київська митрополія, і предстоятель не митрополит, а предстоятель - патріарх.Це наша мета. Як у свій час була мета отримати автокефалію – отримали. Тепер наступна мета – досягти, щоб Українську церкву визнали патріархатом. І ми досягнемо цього, тільки не треба мати сумнів", – сказав він.

На записі також можна почути слова почесного патріарха про те, що Томос про автокефалію було передано не новій Православній церкві України, а конкретно Київському патріархату.

"Так звані "богослови" почали говорити, що нова церква створена. Яка нова церква? Церква не нова, а церква, яка існувала вже понад 25 років", - каже Філарет.

Також почесний патріарх додав: "А якщо б не існувала ця церква Київського патріархату, то хто б взяв Томос? Ці два московські єпископи без парафій? Або ця Автокефальна церква, яка має 500 парафій? Зрозуміло, що вони дали Томос Київському патріархату! Тому це не нова Церква. Тому цю термінологію, що це нова церква, слід уникати і не використовувати".

Також, згідно з записом, Філарет розкритикував назву "Православна церква України".

"Православна Церква України - це не наше ім'я. Ми - Українська Православна Церква. Як і інші: Болгарська Православна Церква, Російська Православна Церква, Сербська Православна Церква і т .д. Православна Церква в Україні означає, що це не домінуюча Церква, а лише одна з Церков в Україні", – сказав він.

Почесний патріарх також звернувся до відповідального за офіційний сайт Київського патріархату щоб інформація про нову церкву поширювалася "правильним шляхом": "Михайле, ви там працюйте, пишіть в Інтернеті. Ну, в наших власних джерелах інформації не повинно бути жодної "Православної Церкви України". Варто згадувати Українську Православну Церкву, а не "Православну Церкву України".

"Вони хочуть розколоти, а ми будемо єднати": Патріарх Філарет дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН.Тижню

"Вони хочуть розколоти, а ми будемо єднати": Патріарх Філарет дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН.Тижню

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація