"Ми потрібні, тому ми тут": перші резервісти-ветерани АТО вже вирушили на полігони

"Ми потрібні, тому ми тут": перші резервісти-ветерани АТО вже вирушили на полігони

Фото: Сайт президента України

Військові кажуть, що досвід швидких зборів і бойових дій 2014 року став їм у нагоді.

У регіонах, де запроваджено воєнний стан, розпочались збори оперативного резерву першої черги. Найближчі дні резервістів скликатимуть до навчальних центрів для проведення тактичних навчань, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Масштабні навчання військових бригад уже відбулися на Чернігівщині. На бойове злагодження подивитись прилетіли президент, міністр оборони, керівник Генштабу та інструктори з Канади. На полігоні відпрацьовували дії в умовах атаки на противника. За легендою, командир бригади вирішує йти вперед після того, як ворог завдав удару по підрозділах ЗСУ. Під прикриттям артилерії військові відпрацьовували вихід з оточення, оборону захоплених ділянок і водні перепони. Через погоду довелося скасувати тренувальні польоти авіації. "Бойовий досвід, який отримала бригада під час АТО в 2014 році, це підготовка дуже добра. Дозволяє підготуватись до виконання завдань у найкоротші терміни", - розповів заступник командуючого сухопутними військами ЗСУ з бойової підготовки Андрій Грищенко.

В регіонах, де запроваджено воєнний стан, розпочались збори оперативного резерву першої черги

В регіонах, де запроваджено воєнний стан, розпочались збори оперативного резерву першої черги

Через оголошення воєнного стану терміни підготовки військових частин скоротили до двох тижнів і покликали на навчання резервістів в усіх областях, де запроваджено воєнний стан. Відсьогодні розпочали масштабні збори, завершити які планують до Нового року. "Сьогодні ми вже можемо бачити перші знаки, коли в воєнкомат запросили 30 бійців для начання, а прийшло 165 з рюкзаками, готові в будь-яку хвилину стати на захист України", - наголосив Петро Порошенко.

Харків – звідси вирушають півтори сотні військовозобов'язаних, що служили з 2014 року. Наступні 15 днів вони житимуть на полігоні. Таких груп сформують декілька – за наступний тиждень до військоматів повістками викличуть ще понад чотири сотні резервістів. Ці хлопці – досвідчені бійці. З першого ж дня введення воєнного стану почали готуватися, а дехто навіть самостійно прийшов до військомату. "Ще як тільки Рада схвалила закон, він ще не був підписаний, я вже речі збирав, тому що так і було б. У такі моменти, як зараз у країні, ми потрібні, тому ми тут", - пояснив ветеран АТО Гліб Ніжегородов. Чоловіки показують рюкзаки, отримані від волонтерів іще в 2014 році. Туди спакували добре знайомий набір: форму, аптечки, термобілизну.

Резервістів першої черги частково скликали і в оперативному командуванні "Захід". Із Рівненщини вони вирушили в навчальні центри інших областей, де пробудуть 20 діб. Уже 5 грудня повістки отримає нова група резервістів. "Не вірте чуткам, не вірте тим SMS, які приходять на телефони, де вас викликають, не вірте. Є офіційні джерела. Їх туди направляють, вони проходять перепідготовку", - наголосив речник ОК "Захід" Анатолій Прошин. Військові вкотре наголошують, що мобілізація буде лише у разі відкритої агресії та початку повномасштабної війни.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація