Мільйони готівкою вдома та коштовні колекції. Що пишуть західні ЗМІ про е-декларації чиновників

Мільйони готівкою вдома та коштовні колекції. Що пишуть західні ЗМІ про е-декларації чиновників

Фото: Reuters

ТСН.ua дізнався, про що писала міжнародна преса в контексті оприлюднення багатства українських чиновників.

До 30 жовтня українські можновладці мали заповнити та оприлюднити електронні декларації. Ця подія викликала неабиякий резонанс у ЗМІ. Так, ТСН.ua дізнався, про що писала міжнародна преса в контексті оприлюднення багатства українських чиновників.

Спільними твердженнями для усіх іноземних ЗМІ було те, що оприлюднення статків можновладців лише збільшило прірву між населенням та політиками. Також видання звернули увагу на зберігання чиновниками грошей у валюті готівкою, а не в банках.

Майже усі ЗМІ навели приклад Михайла Добкіна з його колекцією вин, задекларовану церкву Анатолія Матвієнка, а також звернули увагу на багатства прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та заощадження і володіння різними компаніями президентом країни Петром Порошенком.

Фото: УНІАН

Reuters

Електронне декларування показало величезну різницю між станами політиків і тих, кого вони представляють та ще більше підірвало довіру українського суспільства до влади. Про це написала Алессандра Прентіс у статті "Українці шоковані задекларованими статками політиків", що з'явилася на Reuters.

У матеріалі автор наголошує на тому, що задекларовані мільйони у різних валютах готівкою, дорогі годинники, картини, колекції вин тощо можуть ще більше підірвати громадську довіру до влади, де середня зарплата становить 200 доларів на місяць.

Крім того, у статті підкреслюється той факт, що більшість українських чиновників надають перевагу тримати гроші готівкою вдома, аніж у банку.

"Розрахунки Reuters, засновані на деклараціях, показують, що 24 члени українського уряду разом мають у розпорядженні близько $ 7 млн, лише готівкою", - йдеться у матеріалі.

У виданні зазначається, що система онлайн-декларування призначена для демонстрації доброї волі чиновників, того, що вони готові відкрити свої фінанси для громадськості, відповідати за свої вчинки і відійти від культури, яка негласно дозволила чиновникам накопичити багатство через кумівство і хабарництво.

"Тим не менш, реакція громадськості швидше схожа на шок і занепокоєння за екстравагантний спосіб життя, про який стало відомо після оприлюднення декларацій", - пише журналіст.

У виданні наводяться приклади декларацій деяких чиновників. Так, згадується представник "Опозиційного блоку", народний депутат Михайло Добкін, який зазначив у декларації 1780 пляшок вина та антикварну копію російського роману "Анна Кареніна" вартістю не менше $ 5 500.

Також не оминули увагою і Романа Насірова, голову Державної фіскальної служби, який вказав, що у власності його та його дружини перебувають швейцарські годинники, ювелірні вироби з діамантами, шуби, тонка порцеляна і кришталь, штурмова гвинтівка і готівкові гроші в євро і доларах на суму $ 2,2 млн.

Інші декларації дають уявлення про конкретні захоплення та інтереси еліти України, зазначає видання.

Фото: ТСН.ua

The Guardian

Престижне англійське видання також підкреслило той факт, що більшість українських чиновників зберігають гроші готівкою і також зазначило, що розсекречене багатство українських чиновників лише збільшило прірву між владою та населенням.

Прем'єр-міністр країни Володимир Гройсман задекларував 1,2 мільйона доларів та 460 тисяч євро готівкою, а також колекцію коштовних годинників, зазначає видання. У матеріалі також звернули увагу на дорогу колекцію Михайла Добкіна.

"Спостерігачі відзначають, що коли глава Національного банку тримає свої заощадження в доларах, він навряд чи може запевнити населення у перспективі гривні, національної валюти України", - пише The Guardian.

Інші раритети, знайдені серед декларацій, включали кинджал нацистського СС і середньовічні релігійні ікони. Анатолій Матвієнко, заступник лідера президентської фракції в парламенті, задекларував церкву, зазначило видання.

Фото: Reuters

Associated Press

Низка українських чиновників заявила, що зберігає великі суми готівки вдома. Прем'єр-міністр Гройсман сказав, що він тримає еквівалент $ 1,6 млн в місцевій валюті гривні в своєму будинку, пише Associated Press.

Видання, як і попередні, звернуло увагу на статки очільника країни.

"Президент України Петро Порошенко, який керував успішним шоколадним бізнесом, перш ніж він був обраний президентом 2014 року, подав свою декларацію близько до закінчення терміну, оприлюднивши $ 26,3 млн, які зберігаються на банківських рахунках, та власність 104 компаній і благодійних фондів. Порошенко пообіцяв продати свої шоколадні фабрики, коли він був обраний, але він не зробив цього", - написало видання.

Фото: Reuters

ВВС

Матеріал британського видання ВВС вийшов ще 28 жовтня, тобто до закінчення подачі декларації. Однак вже тоді у тексті звернули увагу на статки Гройсмана та Порошенка, а також підкреслили інформацію про задекларовану готівку Геннадія Кернеса, який задекларував понад 1,6 млн доларів.

"Звичка деяких високопоставлених політиків зберігати готівку навряд чи є голосом довіри до банків країни, які самі по собі зазнають реформ", - пише ВВС.

"Проте, загалом електронна декларація в Україні розглядається як важливий крок у боротьбі з корупцією, яка є однією з основних проблем для іноземних інвесторів", - йдеться у матеріалі.

Також видання наводить цитату Олександри Устинової, активістки ГО "Центр протидії корупції", яка називає декларацію "революційною".

"Вона сподівається, що система, яка автоматично відмічає підозрілі декларації для нового антикорупційного бюро, призведе до проведення судових слухань", - зазначає ВВС.

Уже близько 500 судей пішли у відставку замість того, щоб заповнити декларацію, цитує видання Устинову. І, на її думку, поява нового антикорупційного суду є важливим у тому випадку, якщо Україна хоче отримати вигоду від нових реформ і почати судове переслідування корумпованих чиновників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація