Мінекономрозвитку відклало нові правила маркування продуктів

Мінекономрозвитку відклало нові правила маркування продуктів

Фото: ru.reuters

Ці правила ухвалили 2015 року на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС.

Мінекономрозвитку подовжило до 1 січня 2021 року перехідний період щодо обов'язкового маркування продукції літерами латинського та грецького алфавіту.

Відповідний наказ Мінекономрозвитку уже пройшов процедуру державної реєстрації у Міністерстві юстиції та набуде чинності після офіційного оприлюднення.

2015 року на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна ухвалила правила застосування одиниць вимірювання. Згідно з Правилами, від 1 січня 2016 року усі виробники споживчої продукції зобов'язані позначати виміри продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо).

Водночас, згідно з правилами, на маркуванні продукції, яка продається в Україні, мають зазначатися міжнародні позначення одиниць вимірювання з використанням літер латинського та грецького алфавіту. Одночасно на маркуванні можуть застосовуватись українські позначення одиниць вимірювання (з використанням літер українського алфавіту). Такі позначення одиниць вимірювання поширюються на маркування всієї споживчої продукції, зокрема, і на маркування лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин тощо.

"Для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, ми передбачали перехідний період для маркування латинськими літерами. Він мав завершитись 1 січня 2019 року. Але ми отримали численні звернення – від бізнес-асоціацій та асоціацій виробників медичних виробів – щодо необхідності продовження перехідного періоду", - пояснює радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа. – "Оскільки це цілком європейська практика – враховувати побажання бізнесу, Міністерство ухвалило рішення продовжити перехідний період до 1 січня 2021 року".

Нагадаємо, в Україні по-новому маркуватимуть продукти харчування. Народні депутати ухвалили відповідний закон і пояснили: саме за такими правилами етикетки штампують у Європі.

Новий закон про маркування змусить виробників виділяти на етикетках небезпечні компоненти

Новий закон про маркування змусить виробників виділяти на етикетках небезпечні компоненти

Повʼязані теми:

Наступна публікація