МінТОТ показало місце захоплення росіянами українських кораблів. Вони були у міжнародних водах

МінТОТ показало місце захоплення росіянами українських кораблів. Вони були у міжнародних водах

Фото: Reuters

На українців діяв імунітет від юрисдикції будь-якої держави.

Російські військові відкрили стрілянину та захопили українські кораблі в міжнародних водах, чим порушили низку міжнародних договорів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

"РФ атакувала та захопила українські військові кораблі у  міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на морі, що тимчасово не контролюється Україною внаслідок окупації території АРК Крим. Про це свідчать координати перебування військових суден "Бердянськ", "Нікополь", та "Яни Капу" в момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами РФ", - йдеться у повідомленні.

Фото: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб

Зазначається, що згідно з Конвенцією ООН із морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають.

"Відповідно до визначення, що міститься в Резолюції 3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є агресію. Наголошуємо, що всі затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року", - підкреслили у МінТОТ.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон.

В ніч проти 26 листопада РНБО провела екстрене засідання та запропонувала ввести в Україні воєнний стан у зв'язку з агресією Російської Федерації в Азовському морі.

Фото: ТСН.ua

Після рішення Радбезу спікер Верховної Ради України Андрій Парубій скликав позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 26 листопада. Президент Петро Порошенко, своєю чергою, ввів у дію рішення та вніс до Верховної Ради законопроект про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", який згодом затвердили українські депутати.

Доля моряків: суд в окупованому Криму заарештував 15 українських військових

Доля моряків: суд в окупованому Криму заарештував 15 українських військових

Повʼязані теми:

Наступна публікація