МінТОТ звинуватив Росію у маніпуляції зі статусом військовополонених щодо українських моряків

МінТОТ звинуватив Росію у маніпуляції зі статусом військовополонених щодо українських моряків

Фото: Reuters

Росія порушила норми міжнародного гуманітарного права.

Заява представників ФСБ Російської Федерації щодо відсутності статусу військовополонених у захоплених в Керченській протоці українських моряків є свідомою маніпуляцією.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

"Збройний напад Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації на українських військовослужбовців є порушенням Статуту ООН, оскільки він передбачає лише два випадки правомірного застосування сили – у разі, коли держава використовує її для самооборони або сила застосовується за рішенням Ради безпеки ООН", - йдеться у повідомленні.

Як наголосили у МінТОТі, використання сили однією державою проти іншої (Росія проти України) є міжнародним збройним конфліктом відповідно до статті 2, спільної для всіх чотирьох Женевських конвенцій 1949 року, зокрема третьої – Конвенції про поводження з військовополоненими.

"У цій статті зазначається, що міжнародне гуманітарне право (МГП) застосовується в усіх випадках збройного конфлікту між державами, незалежно від того, чи було формальне оголошення війни, а також якщо стан війни не визнаний однією з цих держав. Саме це було основною ідеєю використання такого поняття в Женевських Конвенціях, аби МГП застосовувалося в подальшому незалежно від поведінки держав, які намагаються уникнути дотримання правил ведення війни, заперечуючи її існування", - додали у МінТОТі.

Таким чином, згідно із положеннями Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, українські моряки перебувають саме у статусі військовополонених, а РФ порушила норми МГП щодо українських моряків. Відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими українські моряки не можуть бути засуджені та не можуть нести кримінальну відповідальність за російським законодавством.

"Представники ФСБ Російської Федерації намагаються маніпулювати громадською свідомістю через бажання уникнути відповідальності за порушення норм МГП", - додали у міністерстві і нагадали про справу Душко Тадіча, що була розглянута Міжнародним кримінальним трибуналом у справах щодо колишньої Югославії, де зазначено, що збройний конфлікт існує у всіх випадках, коли застосовується збройна сила між державами, а відповідальність за порушення МГП не обмежена у часі та за територіальним принципом.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон.

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація