Мінус Міносвіти, МОЗ, санстанція: за нормативи дитячого харчування в школах України не відповідає ніхто

Стандарти регулюють безліч різноманітних інструкцій і рекомендацій, а реального контролю за їх виконанням немає взагалі.

Кухар, дієтолог та дизайнер інтер’єру з Києва прибули до шкільної їдальні в Миргороді, аби спробувати змінити систему дитячого харчування в межах існуючого бюджетного фінансування. Місцеві кухарі впевнені, що без додаткових грошей годувати дітей смачно й корисно неможливо, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Загалом по Україні вартість шкільних обідів коливається довкола позначки у 10 гривень. Найменше грошей виділяють у Херсонській області – лише 6,95 грн, а в Миргороді це коштує 9,20 грн. Іменитий столичний шеф-кухар почав спостерігати за процесом приготування їжі. Його перші пропозиції щодо поліпшення смаку страв розбиваються об нормативи – часник і перець дітям неможна. Журналісти спробували з’ясувати, хто ж установив такі правила, але ані в Міносвіти, ані в МОЗ на себе відповідальність не взяли. Держпродспоживслужба переадресувала до позаштатного експерта – виходить, раціон майже чотирьох мільйонів українських дітей залежить від факультативного дієтолога.

ВідеоНедоїдальня: дитячий гастроентеролог протестував шкільний сніданок на власному шлунку

Експерт Інституту громадського здоров'я НАН України Марія Гулич зізнається, що нині за норми харчування дітей не відповідає ніхто. "Ви знаєте, що існує мораторій на перевірки, і він поширюється навіть на дитячі заклади. Виникає людський фактор. Він не може не виникнути, коли люди знають, що їх не перевірятимуть", - твердить вона. Водночас переконує, що заборонені в Миргороді приправи насправді в невеликих кількостях додавати можна, але єдиного документу, за котрим такі спірні питання можна було б вирішувати, не існує. Стандарти, постанови, доповнення – це розрізнені папірці, які лише множать маразм. "Вінегрет санстанція не дозволяє, заборонили", - твердять у миргородській школі.

Дитячий гастроентеролог Наталя Чернега найперше звертає увагу на кількість хліба, котрий споживають школярі в їдальні. "Дитина отримує швидкі вуглеводи і солодке какао", - коментує сніданок вона. Таке меню з дня на день завантажує шлунки просто ситною, але не корисною їжею. В раціоні відсутні необхідні фрукти та овочі, про баланс речовин і калорій годі й мріяти. "Загалом це катастрофа", - підсумовує свої спостереження фахівець. Тож не дивується тому, що левова частка продуктів дітьми йде прямісінько на смітник – це і не смачно, і не корисно. В анонімному опитуванні школярів більше 72% назвали харчування в їдальні незадовільним.

Про те, чи знайдено шлях змінити таку ситуацію, журналісти розповідатимуть протягом тижня у випусках ТСН о 19:30 в спеціальному циклі "Недоїдальня".

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак 

Залиште свій коментар

Наступна публікація