Мінус п'ять: в Україні лютий мороз краде людські життя

Мінус п'ять: в Україні лютий мороз краде людські життя

Кількість госпіталізованих із обмороженнями вимірюється десятками.

Вже п'ятеро людей від початку року померли від переохолодження на Львівщині. Ще майже 40 потрапили до лікарень з обмороженнями, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

33-річний Костянтин Сушко так колядував на святвечір, що обморозив одразу руки і ноги. Розповідає, що рукавиці забув удома, а взуття промокло. "Повечеряв, після вечері, як то завжди, випили, і пішов колядувати по селі. Додому прийшов – пальці не відчував, затерпли пальці, оніміння, синюшність почалась, зразу поїхали в лікарню", - розповів пацієнт. Його сусід по палаті також нарікає на алкоголь і власну необачність. "Йшов з кінця села додому в гумаках і обморозив ноги. В теплій воді їх відтирав, думав, що пройде. Добу вдома пробув, ноги почали пухнути і синіти", - розповів Юрій Місюра.

Від початку року вже п'ятеро людей не витримало лютих морозів

Від початку року вже п'ятеро людей не витримало лютих морозів

Там, де лікуються обидва чоловіки, з обмороженими кінцівками знаходяться нині загалом 13 пацієнтів. Медики не приховують, що на декого чекає ампутація. "Щодня є нові, тобто зараз такий розпал сезону, можна сказати. Є пацієнти з відмороженнями, які потребують хірургічного лікування", - розповів заступник головного лікаря 8-ої міської клінічної лікарні Ігор Стояновський. За його словами, у групі ризику перебувають любителі хильнути рюмку, курці, люди з порушеним кровообігом, цукровим діабетом, а також діти, старі та вуличні торгівці. Медик радить не взувати занадто тісного взуття, подбати про те, щоб одяг був теплим, вільним і сухим. Дуже важливо не стояти довго на місці, а постійно рухатися. Лікарі також радять звертати увагу на своє тіло після прогулянок у мороз, особливо ж на такі симптоми, як оніміння кінцівок, набряки і зміну кольору шкіри. Зігріватися потрібно сухим теплом, і в жодному разі не занурювати обморожені ділянки тіла в гарячу воду. Також просять без зволікань звертатись у лікарні.

У пік морозів, коли температура опускалась до -20 С, у місті працювало 9 тимчасових пунктів обігріву, де люди могли випити чаю і трохи зігрітись біля пічки. Нині, коли потепліло, діє тільки один – у приміщенні притулку для безхатьків. "Щодня до нас зверталось від 5 до 32 осіб. Це безхатьки, в основному, але можуть бути і просто перехожі, які зайшли погрітись", - розповів директор центру обліку та нічного перебування бездомних осіб Олександр Бородін.

Як повідомлялося, 8 січня від переохолодження на Львівщині померло двоє осіб – жителі Золочівського та Кам'янка–Бузького районів. У міністерстві охорони здоров'я наголошували, що мають не всю статистику з регіонів, тому загальна цифра померлих в Україні може виявитися вищою. У ці ж дні в Європі на смерть замерзли більше 60 людей.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація