Мирні плани і "секретний" закон Порошенка. Які рецепти пропонують для завершення війни на Донбасі

Мирні плани і "секретний" закон Порошенка. Які рецепти пропонують для завершення війни на Донбасі

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua зібрав усі плани, які просочилися у ЗМІ або були представлені авторами на суд громадськості.

На початку 2017 року один за одним з'явилося кілька "планів" різних доброзичливців щодо врегулювання українсько-російського конфлікту. 

Проте більшість з них містять умови, які входять у протиріччя з національною безпекою самої України. Так, один пропонує повернути президента-втікача Віктора Януковича, а інший - здати Крим Росії "в оренду".

Але минулого тижня стало відомо, що влада нарешті дала відповідь на виклики сьогодення. 14 червня голова РНБО Олександр Турчинов повідомив, що найближчим часом буде завершено розробку президентського законопроекту про зміну формату антитерористичної операції на Донбасі і парламент його оперативно розгляне.

ТСН.ua зібрав усі плани, які просочилися у ЗМІ або були цілеспрямовано опублікувані авторами і представлені на суд громадськості.

ПЛАН ПОРОШЕНКА

У законопроекті "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей", який було представлено у середині червня для закритого обговорення експертами й політиками, акцент зроблено на завданнях держави, спрямованих на звільнення окупованих територій. Сам документ складається з двох частин, передає видання Дзеркало тижня, яке отримало можливість ознайомитися з документом.

По-перше, визначається комплекс силових і дипломатичних кроків, які мають забезпечити звільнення окупованих територій. По-друге, створюється правовий механізм використання Збройних сил на Донбасі. За словами Турчинова, законопроект надасть силовикам повноваження, не обмежені рамками закону "Про боротьбу з тероризмом". Відтак "АТО в нинішньому своєму форматі буде завершено".

Влада тримає в секреті новий план звільнення окупованого Донбасу

Влада тримає в секреті новий план звільнення окупованого Донбасу

Серед ключових концепцій проекту:

- визнання окремих районів Донбасу окупованими (щоправда без чіткої вказівки на те, хто є окупантом);

- замість штабу АТО буде створено Оперативний штаб для управління в зоні конфлікту;

- під час дії закону президент отримує право запроваджувати воєнний стан та застосовувати Збройні сили; 

- у законопроекті є постійні відсилання до Мінського процесу, а формулювання такі, що дозволяють, наприклад, провести вибори на контрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей.

19 червня нардеп Ірина Луценко, яка є представником президента у Верховній Раді, наголосила, що законопроект спрямований на реінтеграцію Донбасу в Україну. "Це наші зобов'язання з деокупації Донбасу. Наші колеги з демократичної опозиції пропонують закон про окупацію, а ми говоримо про деокупацію. І основне його спрямування — на реінтеграцію Донбасу в Україну", - зауважила парламентар.

Вона пояснила, що винесення на розгляд парламенту такого законопроекту саме зараз викликане тим, що Росія "де-факто, різними методами фактично вийшла з мінського процесу і це спостерігається протягом півроку, протягом 2017 року". Вона зауважила, що йдеться, зокрема, про введення рублевої зони, легалізацію паспортів так званих "ЛНР" та "ДНР", а також конфіскацію українських підприємств.

ПЛАН КИЛИМНИКА ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЯНУКОВИЧА

Пропозиція, відомості про яку з'явилися 22 лютого, має назву "Маріупольський план". Його укладач, невідомий до цього широкому загалу українець Костянтин Килимник, обрав таку назву через те, що Маріуполь розташований на лінії конфлікту між Україною та сепаратистами.

Про цей план відомо небагато. Зокрема, він передбачає повернення Януковича назад в Україну як регіонального лідера у Донецькій та Луганській областях. 

Про нього Килимник розповів "Радіо Свобода". Видання зазначає, що 46-річний Килимник має подвійне українсько-російське громадянство. Родом він із Кривого Рогу, навчався у Військовому університеті Міністерства оборони РФ.

Пол Манафорт нелегально переводив мільйони доларів з України в США для Партії регіонів

Пол Манафорт нелегально переводив мільйони доларів з України в США для Партії регіонів

Від 2005 року Килимник почав працювати на Пола Манафорта, екс-главу виборчого штабу президента США Дональда Трампа. Саме команда Манафорта у 2010 році допомогла Януковичу виграти президентські вибори в Україні. За словами самого Килимника, під час президентських перегонів в США в 2016 році він інформував Манафорта щодо подій в Україні. Проте вигаданий ним план із Манафортом не пов'язаний, каже активіст.

ПЛАН АРТЕМЕНКА ПРО ОРЕНДУ КРИМУ

Трохи раніше, 20 лютого, газета The New York Times повідомила, що за тиждень до того, як Майкл Флінн подав у відставку з посади радника Трампа, йому було передано так званий мирний план щодо України, у якому йшлося про відносини Росії і України, зняття російських санкцій та про нібито докази корупційної діяльності президента України Петра Порошенка.

І знову ж таки із появою цього плану пов'язують Пола Манафорта. А одним з укладачів плану виявився український нардеп Андрій Артеменко, який підтвердив свою участь у складанні документа.

У плані, зокрема, містяться вимоги про виведення всіх російських військ зі сходу України. Натомість українським виборцям запропоновано на референдумі вирішити, чи слід здати Росії Крим в оренду терміном на 50 або 100 років.

За словами посла України в США Валерія Чалого, Артеменко не був уповноважений надавати якісь альтернативні мирні плани від імені України. А пропозиції народного депутата про передачу Криму Росії були розцінені послом як грубе порушення Конституції.

Крім того, в результаті скандалу, який розгорівся, Артеменка виключили з фракції Радикальної партії та порадили скласти мандат.

Нардепа Андрія Артеменка підозрюють у державній зраді

Нардепа Андрія Артеменка підозрюють у державній зраді

Сам нардеп у відповідь на критику запевняв, що виступав лише консультантом, мовляв, американці самі до нього звернулися.

"Ми обговорювали можливість використання історичних прикладів Ґонконґу і Панами стосовно ситуації в Україні. Я вважаю, що український народ, який володіє повнотою влади, повинен вирішити на референдумі не тільки статус Криму, не тільки статус "ДНР" і "ЛНР", а взагалі – куди ми йдемо", - пояснив свою позицію Артеменко.

До речі, за даними голови Радикальної партії Олега Ляшка, напередодні оприлюднення цього "мирного плану" Артеменко разом із кумом Путіна Віктором Медведчуком навідувався до Москви.

ПЛАН МЕДВЕДЧУКА ПРО ЗАМІНУ ЗАХАРЧЕНКА І ПЛОТНИЦЬКОГО

Фото: УНІАН
Прізвище Медведчука не вперше зринає у зв'язку з планами щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

У березні 2016 року кум російського президента, який представляє українську сторону на переговорах у Мінську, представив план, згідно з яким ватажків "ДНР" Олександра Захарченка та "ЛНР" Ігоря Плотницького повинні замінити бізнесмен Рінат Ахметов і глава парламентської фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко. Вони мали би очолити нові адміністрації в ОРДЛО.

За даними "Дзеркала тижня", запропоновані Медведчуком кандидатури сподобалися Порошенкові. Він навіть провів попередні переговори з Ахметовим та Бойком, які ніби також дали свою згоду.

Проте на момент публікації не було отримано згоди від Путіна. Журналісти зазначали, що російський президент не надто довіряє Ахметову, а також не було певності щодо доцільності відкликання Бойка від лідерства в "Опозиційному блоці".

ПЛАН МОРЕЛЯ ПРО ВИБОРИ НА ДОНБАСІ

У рамках мінських перемовин з'явився план врегулювання конфлікту на Донбасі, який був запропонований французьким дипломатом П'єром Морелем.

Проте, за даними ЗМІ, авторство плану насправді належить заступниці держсекретаря США Вікторії Нуланд та статс-секретарю російського МЗС Григорію Карасіну.

План передбачав проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу після прийняття Верховною Радою спеціального закону. Також у його пунктах було прописана вимога припинення вогню. Проте план отримав критику в Україні через те, що не містив вимог виконання пунктів Мінських домовленостей, таких як роззброєння бойовиків і контроль України над кордоном.

"План Мореля" було узгоджено нормандською четвіркою у вересні 2015 року, а 2 жовтня на саміті в Парижі його мали остаточно утвердити. Тоді Україна відстояла свою позицію відмови від певних пунктів плану, проте ідею про спеціальний закон про вибори продовжили просувати на рівні переговорів тристоронньої групи.

ФОРМУЛА ШТАЙНМАЄРА

Фото: Reuters
Наприкінці вересня 2016 року, коли стало зрозуміло, що "план Мореля" не витримує критики, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив про черговий план дій, який отримав назву "формула Штайнмаєра".

Згідно з нею, вибори на Донбасі мають відбутися під контролем ОБСЄ. Після завершення виборів ОБСЄ має підтвердити, що відповідали вони міжнародним стандартам. У разі, якщо ОБСЄ це підтверджує, набуває чинності законодавство про "спеціальний статус". У протилежному випадку - спецстатусу окупований Донбас не отримує.

Проте і цей план також не спрацював, оскільки знову ж таки каменем спотикання стала послідовність кроків. Україна вимагає спершу відновлення контролю над власним кордоном з Росією, не погоджуючись приймати закон про вибори без встановлення безпеки в ОРДЛО. Очевидно, що така послідовність не вкладається у плани Путіна. Відтак, питання досі не вирішено.

ПЛАН ПУТІНА

Президент Росії Володимир Путін не бажає відпускати України з орбіти свого впливу. І якщо для цього необхідно влаштувати збройний конфлікт - він це робить. Від початку російської агресії, зокрема анексії Криму, Кремль намагався впровадити чимало планів в Україні - Новоросія, Бессарабська або навіть Закарпатська "народні республіки".

Путін діє одночасно з різних боків. Шляхом же Мінських домовленостей Росія намагається нав'язати Україні федералізацію. Як кажуть, розділяй і володарюй.

До речі, в рамках цього плану російські куратори знаходять в українському політикумі людей, які готові продавати Батьківщину, виносячи на порядок денний питання про необхідність отримання окремими областями більшої економічної самостійності. Так, нещодавно СБУ розкрила посередників, які займалися підкупом політиків

Яким вчинком Путін перекреслив Мінські угоди і що Києву робити далі

Яким вчинком Путін перекреслив Мінські угоди і що Києву робити далі

ПЛАН ПІНЧУКА "ЗАБУТИ" ПРО КРИМ НА 15 РОКІВ

Наприкінці 2016 року олігарх Віктор Пінчук опублікував свій альтернативний план із порятунку України - у колонці для The Wall Street Journal.

Він, зокрема, запропонував українцям тимчасово "забути" про анексований Крим, адже лише у такому випадку, пише Пінчук, Росія погодиться відновити мир на Донбасі.

Також мільйонер запропонував Україні провести вибори в ОРДЛО та відмовитися від планів щодо членства в ЄС та НАТО.

Такі пропозиції збурили громадськість. На публікацію Пінчука відреагували навіть в Адміністрації президента, запевнивши, що жодної торгівлі українськими землями не відбудеться.

Український "сніданок" у Давосі: Порошенко відмовився прийти на захід Пінчука

Український "сніданок" у Давосі: Порошенко відмовився прийти на захід Пінчука

ПЛАН ФІЛІПЧУКА

Після Пінчука з резонансними пропозиціями щодо врегулювання конфлікту виступив колишній речник МЗС, а нині голова Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

Багато у чому він повторює тези олігарха. Так, згідно з переконаннями Філіпчука, Україна має визнати кримську владу, відклавши вирішення питання анексованого півострова на 20 років; відмовитися від членства в НАТО та перестати "битися в зачинені двері" Євросоюзу; запропонувати відновлення дружби з Росією аж до військово-технічної співпраці.

ПЛАН ТАРУТИ

Свій план мирного врегулювання на Донбасі у лютому запропонував і позафракційний нардеп, колишній голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута.

Його пропозиції більше нагадують формулу Штайнмаєра та план Мореля, аніж вигадки Пінчука й Артеменка. Зокрема, у них взагалі не згадується Крим.

Тим не менш нардеп пропонує формулу "легітимність-безпека-довіра", тобто першим кроком має стати легітимізація представників окупованих територій, з якими будуть проводитися подальші преговори. Такими представниками, на думку Тарути, мають стати депутати, обрані на виборах місцевих рад 2010 року.

Безпеку депутат пропонує на першому етапі забезпечувати поліцейській місії ОБСЄ, яка пізніше передасть свої функції місцевій поліції.

Крім того, Тарута наполягає на обмеженні права президента на проведення переговорів щодо Донбасу, участь в яких, на його думку, мають брати народні депутати.

Сергій Тарута показав свій маєток та розказав про стосунки з Ахметовим

Сергій Тарута показав свій маєток та розказав про стосунки з Ахметовим

ПЛАН НАЙЄМА

У свою чергу нардеп Мустафа Найєм готує окремий законопроект про окуповані території. У ньому, зокрема, пропонується спростити процедуру перетину адмінкордону, визначити межі торгівлі та постачання необхідних товарів на територію Криму, а також вказати точні дати початку окупації.

Скандал спричинила пропозиція про відновлення почтачання на півострів води й електроенергії, яку Найєм висловив під час прес-конференції 27 лютого. "Є товари, які ми повинні туди поставляти - це товари першої необхідності, як вода і електроенергія. Згідно з міжнародним гуманітарним правом ми повинні це постачати", - сказав нардеп.

Примітно, що сам Найєм заявив, що він такого не казав. "У документі буде стаття про дотримання прав і свобод громадян на окупованих територіях, згідно з міжнародним гуманітарним правом. Чи будуть входити поставки води і електрики в поняття дотримання прав і свобод громадян, і чи зможе Україна це забезпечити, буде вирішувати сама Україна, її уряд і парламент, а не стрічки новин російської пропаганди", - додав нардеп.

Проте на відео з брифінгу чітко чути цитату, існування якої Найєм спростовує.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація