Місцеві вибори 25 жовтня: скільки виборець отримає бюлетенів та як їх правильно заповнювати

Місцеві вибори 25 жовтня: скільки виборець отримає бюлетенів та як їх правильно заповнювати

Фото: УНІАН

Вибори відбуватимуться з дотриманням протиепідемічних норм.

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, які проводитимуться за новим виборчим законодавством, оскільки від 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, а Закон "Про місцеві вибори" практично втратив чинність. 

Як проголосувати, який вигляд матиме бюлетень і де ставити "галочку"—  ТСН.ua зібрав найголовніше, що потрібно знати виборцям.

Як правильно заповнювати новий бюлетень

Як пояснила голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, голосування за сільських та селищних голів буде традиційним: потрібно буде просто поставити галочку або хрестик навпроти прізвища.

А ось територіальні виборчі списки дещо відрізнятимуться. У кожному бюлетені буде дві колонки, які необхідно заповнити. У першій колонці ліворуч – список партій. Там треба буде позначити (поставити галочку або хрестик), яку політсилу ви підтримуєте. Праворуч буде перелік депутатів. І тут уже ви зможете конкретизувати, кого саме з обраної вами партії ви хотіли б бачити серед депутатів, вписавши номер обраного зі списку. Якщо такий номер не вказати, то буде врахований тільки голос за партію. Цифри необхідно вписувати у спеціально розкреслений трафарет, а номер кандидата має бути точним, тобто не 1, а 01.

Як правильно заповнювати новий бюлетень: зразок / Фото: Опора

Скільки виборець отримає бюлетенів

Кількість виданих одному виборцю бюлетенів залежатиме від населеного пункту, де мешкає людина. У випадку одномандатної мажоритарки виборець голосує за кандидата, багатомандатної — за партію та кандидата в депутати від цієї партії в одному бюлетені.

Як зазначає громадянська мережа "ОПОРА", в їхній більшості виборець отримає 4 бюлетені. Наприклад, жителі населених пунктів, де нараховують до 10 тисяч виборців, отримають 4 бюлетені. Вони голосуватимуть за:

●       голову населеного пункту (в цьому випадку сільського голову);

●       депутатів відповідної ради (в цьому випадку депутатів сільської ради);

●       депутатів районної ради;

●       депутатів обласної ради.

Для голосування за сільського голову буде бюлетень тільки із зазначенням кандидатів, а для голосування за районну та обласну ради виборець отримає бюлетень нової форми, де потрібно буде обрати партію, а в сусідньому квадраті вписати цифри, що позначають номер кандидата цієї самої партії зі списку праворуч.

Громадяни, які проживають у населених пунктах від 10 тисяч і більшою кількістю виборців, теж отримають 4 бюлетені. В одному з них треба буде обирати серед прізвищ кандидата на посаду міського голови, а в інших – проголосувати за партію і в сусідньому осередку вписати номер кандидата від цієї самої партії.

Виборці ж Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона отримають по 5 бюлетенів, тому що, крім стандартного набору, є ще вибори до районних рад. У ці бюлетені також треба буде вносити дві позначки – традиційну "галочку" за партію і в сусідній комірці вписувати номер кандидата від цієї самої партії.

Також 5 бюлетенів отримають деякі виборці в Чернігівській області, але, як пояснюють в "ОПОРІ", там дещо інші обставини. Крім того, винятком із загального підходу за кількістю бюлетенів є Київ. Усе тому, що в столиці виборці отримають по 2 бюлетені – тільки для голосування за мера і за депутатів міської ради.

По 3 бюлетені отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей – для голосування за очільника свого населеного пункту, за депутатів до місцевих рад та за депутатів до районної ради. Виборів до обласних рад там не буде.

Який вигляд матимуть бюлетені

24 вересня на своєму засідання Центральна виборча комісія затвердила форму та колір бюлетенів, які використовуватимуться на місцевих виборах цієї осені. Так, бюлетені розрізнятимуться за кольорами таким чином:

●        блакитного кольору – з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;

●        світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;

●        світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;

●        світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;

●        кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;

●        світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови.

Відповіді на головні запитання щодо місцевих виборів 25 жовтня читайте у нашому матеріалі

Як проходитимуть місцеві вибори — розмова з головою Комітету виборців України Олексієм Кошелем

Як проходитимуть місцеві вибори — розмова з головою Комітету виборців України Олексієм Кошелем

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація