Місяць безвізу: майже 100 тисяч поїздок і лише 50 відмов для українців

Місяць безвізу: майже 100 тисяч поїздок і лише 50 відмов для українців

Фото: УНІАН

Причини недопуску до ЄС здебільшого банальні, але подекуди й курйозні.

Місяць дії безвізового режиму, 93 тисячі перетинів кордону за спрощеною процедурою та 4,5 мільйони виданих біометричних паспортів. Про те, кому не вдалося скористатися відкритим вікном у Європу та які курйози трапилися з українцями за цей місяць ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

До ЄС не пустили півсотні людей брак документів і одну дитину через те, що її мама намагалася провезти у валізі. Жінка ж переконувала, що попри відсутність паспорта в хлопчика, у валізі він опинився випадково.

Без віз за місяць у Європу з'їздили близько сотні тисяч українців

Без віз за місяць у Європу з'їздили близько сотні тисяч українців

Інші 48 осіб не перетнули кордон через брак доказів, що в Європі не залишаться. Підозри викликали відсутність зворотніх квитків, відсутність підтвердження фінансової спроможності на період перебування за кордоном, відсутність бронювання готелю. На тлі майже 100 тисяч людей, які потрапили до ЄС, півсотні відмов – мізер. "Спитали ціль і чи достатня сума є. Я сказав – на слово повірили", - кажуть ті, хто скористався безвізом. "Там нічого не перевіряють, просто прилітаєш, показуєш паспорт. Якщо ти кажеш, куди летиш і де відпочивати будеш, то все нормально", - свідчать вони. Люди не приховують того, що стали частиною Європи в складовій вільного пересування континентом.

Візу в старому документі ніхто не скасовував, нагадують прикордонники. А більшість українців усе ще користуються паспортами без чіпа. Як-от футболісти київського "Динамо", яких журналісти зустріли в аеропорту. Паспорти в них старі, але візи довготривалі.

Жоден з візових центрів ще не зачинився, бо черги за біометричними паспортами іноді довші, ніж час отримання візи. На додачу, якщо мета поїздки не туризм, а робота чи навчання, по візу звертатися таки треба.

Раніше повідомлялося, що найчастіше у перетині кордону з Євросоюзом без віз українцям відмовляє Польща. 

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація