Місяць від дня трагедії: що змінилося для десятків жителів Фастова після обвалу будинку

Місяць від дня трагедії: що змінилося для десятків жителів Фастова після обвалу будинку

Фото: Фото Антон Страшко/ТСН

Мер Фастова сподівається забезпечити всіх житлом за рахунок бюджету.

Минув місяць після вибуху у 5-поверхівці в місті Фастів, жертвами якого стали двоє людей, а просто неба залишилися зо три десятки родин. На першу дату колишні сусіди зібралися біля зруйнованого будинку, з якого нещодавно вимушені були тікати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"В залі досі висить килим, на якому тримаються уламки верхніх поверхів", - підмічають руїну своєї оселі одні. "Більшість винаймає. Деякі знайшли лише за комунальні послуги", - кажуть про своє сьогодення інші. Родина Марії жила на другому поверсі. Того дня, щойно чоловік пішов на роботу, а діти попрокидалися, пролунав вибух. "Біля цієї стінки стояло наше ліжко. Слова сина: мам, мені такий сон наснився, хочеш, я розкажу? І тут я повертаю голову і бачу, як все починає падати", - розповіла вона.

Місяць після вибуху: як нині живуть мешканці зруйнованого будинку у Фастові

Місяць після вибуху: як нині живуть мешканці зруйнованого будинку у Фастові

Вибух був такої сили, що впали перекриття трьох поверхів, а цегла розлетілась на десятки метрів довкола. Сергій Мацвейко – єдиний хто тоді опинився під завалами і вижив. Квартира чоловіка на п’ятому поверсі. Вранці він відвів сина у садочок, сам повернувся на кілька хвилин забрати папери. "Сів за комп'ютер, починаю друкувати, і в цей момент відбувається дуже потужний вибух. Оці бетонні перегородки летіли за мною", - пригадує фастівчанин. Рятувальники розбирали завали майже добу, під ними знайшли два тіла: 22-річна Сніжана в момент трагедії ще спала, загинув і Віталій Бабіченко – колишній атовець, сапер. Подейкують, що саме у його квартирі і стався розрив.

Через місяць після вибуху і обвалу на місці НП особливо нічого не змінилося – ті ж самі руїни, оселями гуляє вітер. Лише деякі вікна люди забили плівкою і довкола зруйнованої частини будинку встановили дерев'яний паркан. Людей час від часу пускають нагору, аби ті забрали речі. Стіни підперті металевими опорами, перебувати в будівлі небезпечно. "Я вас прошу, не всією делегацією", - попереджають фахівці. Місцеві жителі і комунальники твердять, що з кожним днем тріщини у стінах лишень більшають. Власники квартир кажуть, що жити сюди вже не повернуться. Тим більше, що зараз мають кошти на оренду житла. "По 34 тисячі з міського бюджету і по 50 з районного", - каже Марія Сас.

Найближчим часом уряд має розглянути питання про купівлю нових квартир. Мер розповідає: якщо у Києві вирішення  питання не  затягуватимуть, перші родини заїдуть у придбані оселі вже навесні. "Це не місяць і не рік. Це буквально тиждень. 11 тисяч 800 гривень за один квадратний метр. Та площа множиться на цю ціну і так розраховується вартість на нове житло", - каже міський голова Фастова Михайло Нетяжук. Люди мають відмовитися від зруйнованого житла, і тоді зможуть вибрати нові оселі не лише у Фастові, а у будь-якому місті. Зруйнований будинок після численних експертиз збираються відбудовувати. 

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація