Мітинги й ультиматуми. Що відбулося протягом однієї ночі блокади торгівлі з бойовиками

Мітинги й ультиматуми. Що відбулося протягом однієї ночі блокади торгівлі з бойовиками

Фото: МВС

ТСН.ua дізнався, чому Україна мітингувала вночі та чого вимагали активісти.

У вівторок вночі, 14 березня, поліція звільнила усіх 43 затриманих у Кривому Торці активістів торгової блокади з ОРДЛО.

ТСН.ua зібрав докупи всю інформацію про те, що відбувалося на території України, чого вимагали активісти та як проходили акції протесту.

ЩО СТАЛОСЯ?

У понеділок вдень, 13 березня, у соцмережах та ЗМІ з'явилася інформація, що на редуті "16 добровольчого батальйону" у Кривому Торці почався штурм. За словами одного з волонтерів, спочатку там повністю відключили мобільний зв'язок, потім до табору редуту заїхали невідомі на БТРах. У штабі повідомили, що редут захопила СБУ та спецпідрозділ КОРДу.

Своєю чергою, Служба безпеки України стверджувала, що не штурмує редути блокадників, а проводить контрдиверсійні заходи в районі АТО. 

Увечері понеділка народні депутати Володимир Парасюк та Ігор Луценко повідомили, що СБУ та сили КОРДу влаштували силовий розігн редуту блокадників поблизу селища Щербинівка на Донеччині та застосовували БТРи та вогнепальну зброю. За словами Парасюка, внаслідок розгону активісти були поранені.

Нардеп Ігор Луценко із посиланням на неназвані джерела заявив про 30 затриманих активістів.

Пізніше в Мережі з'явилися перші відео розгону учасників торгової блокади Донбасу біля села Кривий Торець на Донеччині. Також Штаб торгівлі блокади опублікував аудіозапис телефонної розмови з одним із блокувальників і очевидців подій. Він розповів, що в понеділок вранці на редут приїхали співробітники СБУ, перевірили документи активістів, а тільки-но вони поїхали, почався розгін блокади.

Так, увечері стало відомо, що поліція затримала 43 учасників блокади на станції Кривий Торець. У них правоохоронці вилучили вісім одиниць різної зброї, дві бойові гранати, порох, детонатори та набої. У відповідь на затримання блокувальників по всій території України почалися протести.

ЯК ВІДБУВАЛИСЯ ПРОТЕСТИ?

КИЇВ

Кілька сотень людей зібралися ввечері на Майдані Незалежності. Вони обурювалися діями силовиків, вимагали від влади звільнити затриманих активістів і припинити торгівлю з окупованими територіями. Після мітингу на Майдані протестувальники пішли під адміністрацію президента і продовжили акцію там, але тривала вона недовго. Поліцейських на мітингу було більше, ніж його учасників, тож люди розійшлися і домовилися знову зібратися на Майдані у вівторок, 14 березня.

Сотні людей зібралися у Києві на знак протесту проти розгону блокади

Сотні людей зібралися у Києві на знак протесту проти розгону блокади

ЛУЦЬК

Масштабна акція протесту відбулася у Луцьку, де місцеві активісти заявили про "передзахоплення" будівлі Волинської ОДА. Вони зайняли Овальну залу ОДА і сказали, що не залишать її, допоки затримані блокувальники не вийдуть на волю. Вони дали час силовикам до 10-ї ранку вівторка, 14 березня, інакше погрожували діяти "іншими методами".

Активісти також вимагали звільнити зі свої посад голову МВС Арсена Авакова, заступника начальника Національної поліції та керівника поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна і голову СБУ Василя Грицака. Окрім того, прихильники блокади вимагали негайно ухвалити закон про "тимчасово окуповані території".

В Луцьку десятки активістів зайшли до приміщення Волинської облдержадміністрації

В Луцьку десятки активістів зайшли до приміщення Волинської облдержадміністрації

ВІННИЦЯ

У Вінниці відбулася найяскравіша акція протесту. Біля будівлі СБУ мітингувальники запалили шини.

Активісти пообіцяли, що якщо до ранку блокувальників не звільнять, то вони проведуть акцію протесту під будівлею Вінницької ОДА і заблокують фабрику "Рошен" у місті.

У Вінниці влаштували акцію протесту проти затримання учасників блокади і будівлю СБУ взяли в облогу

У Вінниці влаштували акцію протесту проти затримання учасників блокади і будівлю СБУ взяли в облогу

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівцях волонтери і активісти висловили таку основну вимогу до влади – скликання позачергової сесії обласної ради, щоб місцева влада підтримала позицію активістів з приводу недопущення торгівлі з терористами, а також вирішила питання щодо забезпечення енергетичної незалежності.

РІВНЕ

Під Рівненською ОДА активісти теж запалили шини на знак протесту проти розгону блокувальників. Вони також зайшли до будівлі ОДА і висунули наступні вимоги: негайно скликати позачергову сесію облради, відпустити затриманих блокувальників, прийняти закон про заборону торгівлі з ОРДЛО та притягнути до відповідальності тих, хто віддав наказ на штурм редуту блокадників.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську активісти під будівлею ОДА підпалили шини, які за кілька хвилин приїхали гасити кілька пожежних машин. Там вимагали відпустити учасників торговельної блокади, а й звільнити з посади Аброськіна, голову нацполіції Князєва та міністра внутрішніх справ – Авакова.

ЛЬВІВ

У Львові активісти зустрілися із головою ОДА Олегом Синюткою за участі керівника обласної поліції та начальника управління СБУ в області. Вони вимагали до 10 ранку вівторка, 14 березня, відпустити затриманих учасників блокади, терміново допустити до них медиків та оприлюднити списки затриманих.

У разі підтвердження некоректного поводження із затриманими, активісти вимагали відкрити кримінальні справи до винних у цьому силовиків.

Голова Львівської ОДА пообіцяв найближчим часом зв'язатися з президентом Петром Порошенком і донести до нього вимоги львівських активістів.

ОДЕСА

В Одесі активісти Автомайдану вручили СБУ вимоги про негайне звільнення затриманих блокувальників, надання їм медичної допомоги, негайного проведення розслідування щодо незаконних дій з розгону, припинення незаконних дій поліції і СБУ, зупинити свавілля силових органів по розгону і зачистки редутів блокувальників торгівлі в крові. 

ХАРКІВ

Харківські волонтери не палили шини і не "захоплювали" ОДА. Натомість вони ухвалили звернення до президента України Петра Порошенка, Верховної Ради і Кабміну із засудженням розгону блокувальників. Вони вимагали звільнити усіх затриманих, провести розслідування дій силовиків під час розгону і притягнути до відповідальності винних у цьому, усунути перешкоди у доступі медиків, волонтерів і журналістів до зони АТО, а також законодавчо врегулювати ситуацію, що виникла у зв'язку з окупацією частини території України.

ЯКІ НАСЛІДКИ ДЕМОНСТРАЦІЙ?

Уночі у вівторок, 14 березня, з'явилася інформація, що поліція звільнила усіх затриманих у Кривому Торці активістів торгової блокади з ОРДЛО. Про це у соцмережах повідомили народні депутати Оксана Сироїд і Семен Семенченко.

Сироїд зазначила, що вдалося розшукати лише шістьох із затриманих блокувальників. За її словами, в їхніх телефонах знищена уся інформація, що ускладнює пошук. Також, за словами депутата, блокувальників тримали у поліцейських відділках у п'яти різних містах Донеччини.

Семен Семенченко заявив, що після звільнення активістів кинули у незнайомому місці, багатьох без грошей і документів. За словами депутата, блокувальники мають пошкодження від побиття та газу. Їм надається допомога, а активісти продовжують збирати звільнених блокувальників.

Зазначимо, залізнична блокада на Донбасі триває вже понад місяць. Поїзди з вугіллям із контрольованих бойовиками територій не пропускають добробати, адже вважають неприпустимою торгівлю з окупантами. Їхня вимога - не тільки зупинити торгівлю, а й офіційно закріпити за територіями, що їх контролює агресор, статус окупованих.

Повʼязані теми:

Наступна публікація