Митрополит Епіфаній назвав Томос другим Хрещенням України

Митрополит Епіфаній назвав Томос другим Хрещенням України

Фото: Reuters

Бо ми отримуємо свою незалежну українську церкву", - уточнив митрополит.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вважає Томос другим Хрещенням України.

Про це він заявив під час ефіру на одному з українських телеканалів .

"Якщо перше Хрещення ми отримали за часів Святого Володимира, то Томос - це друге Хрещення України, бо ми отримуємо свою незалежну українську церкву", - сказав митрополит.

Епіфаній також розповів, що на посту митрополита Київського і всієї України планує запровадити чимало реформ, однак поступово і розумно, аби це не призвело до розколу.

"Звичайно, ми повинні реформуватися, якщо ми хочемо в подальшому розвиватися, застосовувати сучасні технології іта працювати з молоддю. Звісно, про якісь такі рішучі реформи наразі не йдеться, щоб не допустити розколу у церкві. Але втілювати реформи треба, поступово, мудро і тверезо", - резюмував він.

Історія Томосу: як, попри тиск Москви, Константинополь відновлює історичну справедливість

Історія Томосу: як, попри тиск Москви, Константинополь відновлює історичну справедливість

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий Собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація