Митрополит Епіфаній розповів про пророцтво патріарха Варфоломія понад 10-річної давнини

Митрополит Епіфаній розповів про пророцтво патріарха Варфоломія понад 10-річної давнини

Фото: Reuters

Предстоятель Православної Церкви України знайомий із Константинопольським патріархом уже давно.

Знайомство митрополита Київського і всієї України Епіфанія зі Вселенським патріархом Варфоломієм уже відбулося, і це сталося ще до чернечого постригу і прийняття сану українським архієреєм. Про це розповів предстоятель Православної Церкви України в ефірі одного з українських телеканалів.

За словами митрополита, він познайомився з владикою Варфоломієм приблизно в 2006 році, коли в складі групи вірян перебував у Стамбулі та відвідав резиденцію патріарха в районі Фанар. "Він на мене справив дуже позитивне враження. І коли я до нього підійшов під благословення, спілкуючись грецькою мовою – це йому дуже сподобалося", - пригадав Епіфаній.

Двері для представників Московського патріархату відчинені – митрополит Епіфаній

Двері для представників Московського патріархату відчинені – митрополит Епіфаній

Владика переказав слова, сказані тоді йому Варфоломієм: "Ви повинні багато зробити для України". Зараз митрополит по-новому оцінює те, що почув іще мирянином. "Це були певні пророчі слова", - вважає предстоятель ПЦУ.

На його думку, українці мають дуже шанувати патріарха Варфоломія. "Постать патріарха Варфоломія – це об’єднуюча постать. Завдяки його рішучості ми сьогодні маємо результат", - наголосив митрополит. "Він справді є тим Вселенським патріархом, який стоїть на чолі всієї церкви", - додав владика Епіфаній.

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий Собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація