Міжнародний трибунал вже в травні може винести рішення про вимогу звільнити військовополонених моряків – Клімкін

Міжнародний трибунал вже в травні може винести рішення про вимогу звільнити військовополонених моряків – Клімкін

Фото: Associated Press

Шанси на позитивне рішення є.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Міжнародний трибунал з морського права може вже в травні винести рішення про вимогу до Росії негайно звільнити 24 військовополонених українських моряків.

Про це він розповів в ефірі "Сніданку з 1+1".

"Насправді Росія грається з нашими хлопцями. Декілька днів тому по всіх ЗМІ розійшлась новина, що під час консультацій в Гаазі Росія змінила тон. Це Росія змінила тон не взагалі і не через політичну кон’юнктуру, не через політичні події, а оскільки ми їй зламали гру. Вона хотіла використовувати наших хлопців як розмінну карту. А зараз Міжнародний трибунал може винести рішення, що хлопці мають бути звільнені. І слухання будуть 10-11 травня. І звичайно в цій ситуації Росія пішла далі і начебто каже, що можливі якісь гуманітарні кроки", - повідомив Клімкін.

За його словами, шанси на винесення цього рішення є, а рішення Міжнародного трибуналу є обов’язковими. Водночас, він також запевнив, що Україна продовжує співпрацювати із міжнародними організаціями для звільнення військовополонених моряків.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. 

 

Вперше за 5 місяців українським полоненим морякам дозволили зателефонувати близьким

Вперше за 5 місяців українським полоненим морякам дозволили зателефонувати близьким

Повʼязані теми:

Наступна публікація