Мобільні оператори назвали терміни появи зв’язку 4G у містах України

Мобільні оператори назвали терміни появи зв’язку 4G у містах України

Фото: pixabay.com

Уперше позначки на телефонах почнуть з’являтися вже цієї весни.

В Україні продали перші ліцензії на мобільний зв’язок четвертого покоління, відомий як 4G. Фахівці запевняють, що старт його роботи зніме потребу пошуку WiFi для юзерів мобільного інтернету, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Швидкість інтернету має зрости одразу більше, ніж у шість разів. І мобільні оператори запевняють, що це станеться вже цієї весни. У "Київстарі" кажуть про другу половину березня для жителів великих міст, а оператор Vodafone почне надавати послуги у квітні – і спершу вона буде доступна вибірково, в окремих торгових або офісних центрах. Охопити покриттям обласні центри у Vodafone планують із середини літа та аж до кінця року. Конкуренти ж із "Київстар" анонсують більшу спритність. "У нас уже готове все обладнання. Залізо вже стоїть", - запевняють вони.

Українцям обіцяють доступ до надшвидкого мобільного інтернету без затримок

Українцям обіцяють доступ до надшвидкого мобільного інтернету без затримок

Не готовими можуть виявитися користувачі. Оператори зв’язку наголошують, що наразі лише 15-17% приладів, які використовують українці, підтримують прийом сигналу у форматі 4G. Тим, чиї SIM-картки не дають технічної можливості, обіцяють замінити їх безкоштовно. А от про телефони користувачі мусять подбати самостійно. Фахівці з телекомунікаційних технологій радять зробити це завчасно – щонайменше перевірити, чи можливо налаштувати апарат на зв’язок четвертого покоління. І якщо ні, то підшукати новий телефон.

Від продажу ліцензій держава заробила 2,5 млрд гривень. Додатково 500 мільйонів гривень мобільні оператори мають заплатити компанії Рината Ахметова під назвою "ММДС Україна", котра надає послуги цифрового доступу до мережі. Саме вона за символічну плату без будь-яких торгів свого часу отримала частоти для 4G, ними не користувалася, а коли постало питання мобільного зв’язку нового покоління, запросила компенсацію у 147 разів більшу, ніж витратила. Чиновники запевняють, що підприємці підготували план конверсії, котрий пройшов експертизи, однак самі ж визнають, що експертизу розміру компенсації замовила сама ж ММДС. Регулятор не торгувався і затвердив документи, бо конфлікту інтересів не вбачає, а мобільні оператори зайвих запитань воліють не ставити. "Регулятор нам сказав, що воно варте. Ми вирахували, вважали, що це доступно для нас і ми пішли на конкурс", - пояснили у Vodafone. "Бізнес так влаштований. Життя так влаштоване", - прокоментували ситуацію в "Київстарі".

Кореспондент ТСН Дмитро Фурдак

Повʼязані теми:

Наступна публікація