Модель і фейковий силовик. Що відомо про підозрюваних у вбивстві адвоката Грабовського

Фігуранти справи були знайомі.

Підозрювані у жорстокому вбивстві адвоката затриманих російських ГРУвців Юрія Грабовського ведуть активне життя в соціальних мережах, публікують фото зі зброєю і вказують в даних інформацію про роботу в українських силових органах. Про це повідомляє "Медиазона".

Головними фігурантами справи про вбивство Грабовського є 26-річний Артем Яковенко і 19-річний Максим Чмільов. Перший із них був затриманий 17 березня в аеропорту Одеси.

"Перший, якого взяли в аеропорту, спілкувався з нами одразу. Але він вибудував таку версію, яку неможливо було розбити. Феноменально підготовлена людина, тільки ми не можемо зрозуміти місце підготовки", — заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

За його словами, Яковенко забрав із собою в Єгипет украдений телефон Грабовського. Крім контактів вбитого адвоката, там зберігалися фото і відео, в тому числі, зроблені викрадачами. За цими даними були встановлені ще чотири фігуранти справи.

"Телефон вбитого він забрав із собою (до Єгипту — Ред.) і виходив із нього в Facebook. Феноменально недурний "пасажир". Його неможливо було б знайти, якби ми не увійшли в iCloud. А коли ми його взяли, вирахували всі контакти за останній рік — за інтенсивністю і всьому іншому. Вирахували другого. І другий здав першого", — пояснив Матіос.

Чмільов був затриманий 24 березня в Одесі завдяки фото з банкоматів, де він знімав гроші із карток Грабовського.

Обидва затриманих були активними користувачами соціальних мереж. Примітно, що в "онлайні" вони продовжують з'являтися і після затримання.

Останній пост Яковенко "ВКонтакте" датований 13 березня. В ньому опубліковано селфі із спортзалу з геолокацією в готелі Єгипту Hilton Deluxe Sharks Bay Egypt. Декількома годинами раніше на сторінці фігуранта була фотографія з таким самим геотегом.

На своїх сторінках в соцмережах Яковенко публікував фото зброї, а одне із зображень підписав "Полігон Морської Піхоти Хмелівка". У Хмелівці Калінінградської області дійсно розташований полігон російського Балтійського флоту, де проводяться тактичні навчання морської піхоти, а також спортивні заходи та туристичні виїзди.

Фото зі сторінки Артема Яковенка / Фото: vk.com/artem_yakovenko1989

Резюме Яковенка є на порталі з пошуку вакансій. 26-річний хлопець хотів стати івент-менеджером. Також його анкета розміщена в картотеці акторів і моделей.

"Розумний спортсмен, поєднання розуму і м'язів. Вмію водити мотоцикли і машини (всі види). Готовий працювати в будь-якому режимі, можу не спати, не їсти. Готовий грати зухвалих хлопців і гарненьких мажорів", - зазначено на його сторінці.

Другий фігурант справи про вбивство — Максим Чмільов — вказав у своєму профілі у "ВКонтакте", що навчається на денному відділенні Українсько-американського гуманітарного інституту "Вісконсінський міжнародний університет" у Києві.

Фото зі сторінки Максима Чмільова / Фото: vk.com/salvatrucha_ms13

Примітно, що у Чмільова є спільні фото з Яковенком. Також він як його "брат" в анкетних даних.

Як місце військової служби молодика вказане "УДОУ (СБУ)" (Управління державної охорони України). Джерело "Медиазоны" в українських силових структурах запевнило журналістів, що людина на ім'я Максим Чмільов ніколи не служила в УДОУ.

Про зникнення Юрія Грабовського стало відомо 5 березня. Його тіло знайшли через три тижні біля Жашкова. Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Підозрюваного в організації зникнення адвоката правоохоронці вже затримали.

Нагадаємо, 10 березня Національна поліція України почала розшукувати зниклого адвоката ГРУшника Олександра Александрова Юрія Грабовського. 9 березня Грабовський повинен був з'явитися на засідання суду у справі Александрова і Єрофєєва, однак через його відсутність засідання було перенесено.

Тіло зниклого захисника російського ГРУвця Олександра Александрова знайшли в Черкаській області. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що вбивство було добре профінансовано і ретельно сплановано.

Поховали Юрія Грабовського в суботу, 2 квітня, на Лісовому кладовищі столиці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація