Молода львів’янка в іменитій лабораторії Кембриджа готує світовий прорив у лікуванні безпліддя

Молода львів’янка в іменитій лабораторії Кембриджа готує світовий прорив у лікуванні безпліддя

Фото: ТСН

Керівником науковця є нобелівський лауреат.

Вітчизняна середня освіта може бути стартом у світову науку. На своєму прикладі це довела львів’янка Анастасія Сибірна, яка десять років тому склала ЗНО одразу з трьох предметів на найвищі 200 балів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тепер вона працює у британському науковому та освітньому центрі Кембридж в інституті, де нобелівський лауреат Джон Гордон уперше в історії провів успішне клонування живої істоти. Зараз українка разом із видатним ученим вирощують здорові людські органи замість уражених і готуються забезпечити прорив у лікуванні хвороб. "Це вже можливо для хвороб ока. У найближчі чотири роки для заміни пошкоджених клітин в оці застосовуватимуть інші омолоджені клітини цієї ж людини", - каже сам Гордон. Настя ж додає, що можливості роботи з клітинами дуже багаті – мова йде про те, що підлатати можна будь-що в людському організмі. "Уявімо, що в когось є проблеми печінки. Ми можемо взяти якісь клітини шкіри чи крові, обнулити їх, додати молекули, які перетворять їх на клітини печінки", - каже вона.

Львівська школярка склала три тести ЗНО на 200 балів та отримала роботу у Кембриджі

Львівська школярка склала три тести ЗНО на 200 балів та отримала роботу у Кембриджі

Українка зараз працює над створенням сперматозоїдів та яйцеклітин, і результати її роботи можуть бути проривом у боротьбі із безпліддям. Настя визнає, що нині до успіху пройдено тільки половину дороги. Однак керівник лабораторії не натішиться. "Настя дуже хороший експериментатор. Відбір до нас проходять лише найкращі", - твердить він.

Добрим словом згадують колишню ученицю і в Україні. "Вона стала відомою в нашій школі, бо зайняла призове місце на міжнародній олімпіаді з біології. Свою доповідь вона робила англійською мовою", - зауважила вчителька іноземної мови. Настя вільно володіє англійською та французькою, а на ЗНО отримала максимальні бали з української мови, хімії та з біології.

Під час конференц-зв’язку з міністром освіти та науки України Лілією Гриневич львів’янка дала зрозуміти, що повернення на Батьківщину в її найближчі плани не входить. "На жаль, зараз в Україні з багатьох приичин інфраструктура і фінансування для науки не є достатніми, особливо в тій галузі, якою я займаюся", - пояснила вона. Міністр у відповідь запевнила, що вже працює над тим, аби молоді науковці не втікали за кордон. "Я вам бажаю успіху, набиратися досвіду. Я впевнена, що ми і в Україні будемо досягати результатів", - заявила Гриневич.

Мама Насті мріє про повернення доньки в Україну, але також розуміє, що вітчизняна наука переживає не найкращі часи і не може забезпечити належним чином спеціалістів такого рівня. Не стати біологом у таких батьків шансів не було: мама завідує кафедрою біології в університеті, а батько є директором інституту біології клітини.  Подружжя Сибірних також працює над науковими відкриттями, зокрема шукає антибіотик, до котрого були б вразливі патогенні бактерії. Однак тато Андрій з гордістю визнає, що донька вже стала знаменитішою. "Розумієте, я такий простий академік. А про неї фільми знімають", - каже він

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак

Повʼязані теми:

Наступна публікація