Отримувачі субсидій поскаржилися на проблеми. У Мінсоцполітики пообіцяли збій у системі виправити

Отримувачі субсидій поскаржилися на проблеми. У Мінсоцполітики пообіцяли збій у системі виправити

Фото: УНІАН

Від початку березня готівкою виплатили 6 мільярдів гривень.

Українці з початку місяця отримали 6 мільярдів гривень субсидій готівкою чи на карту. У Міністерстві соцполітики кажуть, що у перший місяць обійшлося без масштабних проблем із виплатами. Утім, були випадки, коли субсидіантам гроші дали на рахунки у банку і не попередили, йдеться у ТСН.19:30.

Квитанцію більше пенсії отримала матір Оксани Матковської. Каже, що до цього отримувала субсидію. Минулого місяця пенсіонерку попередили, що допомогу монетизують і на картку із пенсією прийде ще й субсидія. За словами жінки, смс-повідомлень вона не отримувала. На картці грошей теж не виявилось. Піти до банку чи соцзахисту не може, бо у лікарні. Щоб не лишитись без субсидії, сім'я планує заплатити за комуналку зі своєї кишені.

Майже 19 тисяч людей, які отримували пенсії поштою, так само не отримали субсидій готівкою на Харківщині. Місцеві чиновники пояснюють, що система дала збій. Гроші прийшли не через "Укрпошту", а на рахунок в "Ощадбанку". Людей про проблеми не попередили. Платіжки так само надіслали на повну вартість. Хтось із пенсіонерів гроші таки забрав і встиг оплатити. 

У Міністерстві соцполітики про ситуацію знають. Наступного місяця обіцяють вирішити більшість проблем. Наразі ж, кажуть, майже 3,5 мільйонів допомогосподарств уже отримали монетизовані субсидії. А це майже 5, 7 мільярдів гривень.

У парламенті вважають, що із монетизацією поквапились. Кажуть, що спочатку треба було  прорахувати усі можливі наслідки, а не спішно видавати готівку на руки  перед виборами. Як наслідок: замість очікуваної економії, поки бачать самі витрати. Наприклад,  лише  інформування населення про монетизацію коштувало десятки бюджетних мільйонів. "Тільки на роздруківку цих листів влада знайшла 32 мільйони і Мінсоцполітики заплатило ці кошти, щоб проінформувати, яка прекрасна влада і як вона турбується про людей", - каже співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар.

Чиновники монетизацію і вибори не пов'язують. Кажуть, що її планували давно і події просто збіглися в часі. Щодо позбавлення субсидій за прострочки, обіцяють, усі випадки вивчатимуть і неплатникам її можуть скасувати. Натомість для штрафників, які погасять борг, можуть повернути систему, коли гроші перераховуватимуть автоматично. Готівку можуть залишити лише тим, хто сплатив вчасно.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк.

Повʼязані теми:

Наступна публікація