Морква і кавун супроти коли і цигарок: експерти дали поради щодо збереження зубів здоровими

Морква і кавун супроти коли і цигарок: експерти дали поради щодо збереження зубів здоровими

Фото: Лана Ветрова/facebook

Далеко не кожен українець може похвалитися блискучою усмішкою.

Історія Ігоря, котрий втратив надію на особисте щастя разом із зубами, може вразити кожного українця. Усмішку чоловіка зруйнували звичайні харчі, які всі споживають чи не щодня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Донька Марина тепер допомагає таткові заповнити анкету на сайті знайомств, аби знайти нове кохання. Мама дівчинки і дружина чоловіка кілька років тому пішла з родини шукати кращої долі. Одночасно почала тьмяніти й усмішка Ігоря. "Тоді було не до зубів. Треба було і роботу піднімати, і дитину – все. Дванадцять немає, а плюс лікувати там треба майже всі", - зізнається він.

"Зуб даю": звичайні харчі можуть зруйнувати зуби українців

"Зуб даю": звичайні харчі можуть зруйнувати зуби українців

Ігор працює на складі, де майже нікого не має, тому роботі його зуби не завада, на відміну од побачень. "Якби було із зубами нормально, то можна було б і знайомитися з кимось", - каже він. Саме заради такої перспективи чоловік і зважується на лікування, хоча стоматологів боїться з дитинства. Лікар нараховує в Ігоря 10 здорових зубів, котрі треба ще вичистити від нальоту і каменів. Це вирішується за допомогою ультразвуку, спеціального порошку, який під тиском вичищає рештки з поверхні, і полірування. Далі за роботу береться хірург.

Тим часом з’ясовується, що зіпсувати усмішку може неправильне харчування, так само й навпаки: на користь зубам піде не лише щітка, а й окремі харчі. Здоровішою усмішку зроблять овочі, найкорисніші з яких – морква і авокадо. Зелень, особливо кінза і руккола, допомагає боротися з карієсом. Серед горіхів у пріоритеті має бути мигдаль, а з фруктів і ягід – яблука і кавуни. Шкодять емалі алкоголь, куріння, солодощі, а особливо газовані напої з цукром. Ігор одразу впізнає свої улюблені "руйнівники" зубів – каву з цукром і колу. "Якщо треба бампер "Жигулю" помити – наливаєш колу, воно роз’їдає все і блищить, мов новий", - сміється він.

Натомість науковцям не до сміху, бо в півлітрі напою міститься аж шість ложок цукру, не враховуючи кислот, котрі впливають на весь організм. Інтерни медичного університету разом із професором Оленою Остапко наочно показали, що відбувається із зубами: просто занурили щойно видалені зуби в колу, колу без цукру та енергетик на три хвилини. Зуб у колі став коричневим, в енергетику рожевим, але колір – то лише півбіди, бо поверхня стала крейдоподібною, що є ознакою демінералізації. Це відчуває кожен: якщо випити коли і торкнутись зубів язиком, вони будуть шершавими, і що довше напІй залишається на емалі, то більше шкоди робить. "Обов’язково прополоскати рот, або запити звичайною водою", - радять стоматологи.

Тим часом для Ігоря зубна сага завершується щасливо – йому встановлюють коронки та знімну конструкцію. У сусідній парк він виходить уже геть іншою людиною та радо посміхається всім навколо.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація