Московський патріархат хоче через суди заборонити переходи громад до Київського патріархату

Московський патріархат хоче через суди заборонити переходи громад до Київського патріархату

Фото: ТСН.ua

Із церковним майновим скандалом держава Україна стикається вперше.

Українська православна церква, що підпорядковується Московському патріархату, подала до суду проти держави Україна. Хоче відсудити майно та приміщення, що перебуває в її церков в Україні в тимчасовому користуванні.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

У селі Рясники на Рівненщині за храм, який є пам'яткою архітектури, триває боротьба між Московським та Київським патріархатами вже кілька років. Колись тут була одна громада - Московського патріархату. Але після агресії Росії частина людей вийшла з-під юрисдикції УПЦ МП і утворила громаду Київського патріархату. Останні не проти почергового богослужіння, представники Московського патріархату проти. Тривають суди.

Подібні війни за церкви зараз тривають у багатьох селах. Та вони можуть закінчитися будь-якої миті. Відтак, розпоряджатися майном релігійної громади будуть не люди, а священоначаліє Московського патріархату.

Українська православна церква Московського патріархату, яка є невід'ємною частиною Російської православної церкви, подала до суду на державу Україна. Подала, бо наша держава, в особі Міністерства культури, не хоче реєструвати нові статути УПЦ МП. Статути, які зроблять з громад паству без права голосу. Статути, які заберуть право людей розпоряджатися релігійним майном громади. Новий статут фактично калька з Російської православної церкви. На відміну від української традиції, де всі питання від церковного майна до запрошення у храм попа вирішувала громада, цей документ запроваджує ледь не військову ієрархію.

Керівник департаменту в справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш розповідає, що півтора року триває процес перереєстрації статутів релігійних громад України. В якийсь момент юристи департаменту несподівано виявили нові пункти в статутах кількох єпархій УПЦ Московського патріархату. І вони повністю змінять правила гри.

"Йдеться про те, що без згоди архієрея жодна парафія, жодна громада не зможе вирішити свого жодного завдання принципового, яке має відношення до стратегічного розвитку, до майнових своїх прав чи зміни юрисдикції. Йде мова на встановлення диктату єпархіальних архієреїв над усім життям кожної парафії", - говорить Андрій Юраш.

В одному із запропонованих статутів йдеться, що всі громади є ієрархічно підлеглими структурними підрозділами єпархії. Зовсім як у Російській православній церкві.

"У Росії це є класична тоталітарна система. Коли є певний центр, він диктує волю кожній спільноті, яка є частиною. І ми не можемо погодитися, аби цю російську модель можна було б переносити на українські реалії", - каже Андрій Юраш.

Українські вірники зараз живуть інакше. За законом, релігійна громада - це самостійна юридична особа. І на основі своїх статутів, громада вирішує всі питання, які стосуються саме цієї релігійної організації. Якщо суд вирішить справу на користь Московського патріархату - це означатиме, що громада з її інтересами перестає існувати, а все вирішується десь в іншому місці церковним керівництвом. У статутах Львівської, Сумської, Конотопської єпархій УПЦ МП ці завуальовані зміни юристи вже знайшли.

В одному зі статутів сказано, що єпархіальний архієрей дозволяє утворення та реєстрацію парафій. І це фактично позбавляє людей права вирішити, яка православна конфесія відповідає їхнім потребам і ставить хрест на переходах з однієї церкви в іншу. Тобто, це повністю спрямовані поправки проти переходів. І це - висновки цілої експертної ради при Мінкульті, в яку входять юристи та релігієзнавці.

В УПЦ Московського патріархату від коментарів відмовилися – мовляв, ображені на викривальні сюжеті "1+1" проти їхньої церкви. Сам блаженнійший Онуфрій заборонив давати коментарі "1+1". Хоча пресі юристи УПЦ МП заявляють про незаконність дій Мінкульту. Кажуть, статути є типовими і вже багато років застосовуються для реєстрації.

Тож суд, який почався в середу, вирішить, хто правий - держава, яка відстоює церковну демократію чи Московський патріархат, який дуже наблизився до того, аби перетворити незалежну церкву в українську філію Російської православної церкви.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Гальченка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація