Московський суд продовжує розглядати справу полонених українських моряків

Московський суд продовжує розглядати справу полонених українських моряків

Фото: Грани.Ру

Ще четверо бійців ВМС очікують вироку щодо подовження запобіжного заходу.

У Лефортовському суді Москви розпочалося чергове засідання у справі незаконно захоплених у Керченській протоці українських моряків.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

На цьому засіданні розглядають подовження арешту для чотирьох моряків.  Решту - двадцятьох полонених - напередодні судді залишили за ґратами до 24 і 26 квітня. Учорашній суд за клопотанням ФСБ відбувався за зачиненими дверима. Свідчити на суді українці відмовились, посилаючись на Женевську конвенцію про військовополонених.

"Ми опираємося на те, що відповідно до третьої (статті) Женевської конвенції, моряки були захоплені в результаті бойових дій, володіли ознаками комбатантів і є військовополоненими. Згідно з конвенцією утримання під вартою військовополонених не допускається – відповідно російська влада повинна були організувати як мінімум табір для військовополонених, щоб утримувати цих людей там", - заявив координатор адвокатів моряків Микола Полозов.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У Лефортовському суді розглядатимуть подовження арешту для чотирьох українських моряків

У Лефортовському суді розглядатимуть подовження арешту для чотирьох українських моряків

Повʼязані теми:

Наступна публікація