Москва намагається врятувати УПЦ МП від "церковного" закону - речник Київського патріархату

Москва намагається врятувати УПЦ МП від "церковного" закону - речник Київського патріархату

УПЦ МП Онуфрій / Фото: УНІАН

Євстратій Зоря наголосив на абсурдності ситуації, коли Українську церкву Московського патріархату називають "незалежною" і "самостійною".

Рішення Російської православної церкви (РПЦ) щодо її філії в Україні (УПЦ МП) є спробою захистити її від так званого церковного законопроекту.

Таку думку у коментарі ТСН.ua висловив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії Євстратій Зоря.

"Очевидно, що є серйозне занепокоєння законопроектом №5309, який перебуває на розгляді у Верховній Раді (його вже підтримав профільний комітет ВР, проект очікує на перше читання у сесійному залі) про релігійні організації, центри яких перебувають у країні-агресорі. Тож в першу чергу, мета цих рішень, які були прийняті в Москві, - це спробувати убезпечити церкву Московського патріархату в Україні від впливу цього законопроекту, якщо його буде прийнято", - зауважив речник УПЦ КП.

Водночас Євстратій Зоря наголосив, що це рішення РПЦ, в якому зокрема йдеться про те, що УПЦ МП відтепер матиме центр керування у Києві, а не в Москві, не врятує українську філію Московського патріархату у разі ухвалення законопроекту, адже УПЦ МП все одно лишається у складі РПЦ, керівний центр якої розташований у країні-агресорі - в Російській Федерації.

У прифронтовому Вугледарі влаштували протест проти будівництва церкви Московського патріархату

У прифронтовому Вугледарі влаштували протест проти будівництва церкви Московського патріархату

Архієпископ зауважив, що по суті "жодного рішення про надання більшої самостійності УПЦ немає".

"Я відчуваю абсурдність ситуації, коли йдеться про незалежність і самостійність Української церкви, яка прописана в статуті Російської православної церкви", - наголосив він.

"І те, що вони в статуті написали, що керівний центр розташований у Києві, - це те ж саме, як вони останні 25 років говорять, що це церква не Московського патріархату, а Українська православна церква, яка жодним чином з Москвою не пов'язана, тільки молитвами і богослів'ям. Але ж, якщо це так, тоді чому митрополит Онуфрій звертається до Архієрейського собору з проханням вносити зміни до статуту Російської православної церкви? Якщо вони такі самостійні і незалежні, то такого взагалі не мало би бути. А так це виглядає, якби Верховна Рада зверталася до Державної Думи РФ з проханням внести зміни до Конституції Росії в чомусь, що стосувалося б України", - зауважив Євстратій Зоря.

Київський патріархат піддається утискам на території АР Крим

Київський патріархат піддається утискам на території АР Крим

Нагадаємо, що 30 листопада на засіданні Архієрейського собору РПЦ глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ

Зазначимо, що у Верховній Раді лежить кілька так званих церковних проектів. Законопроект №4511 "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, що визнана Верховною Радою країною-агресором" може діяти лише на церкви з центром у Росії. Якщо Архієрейський собор переніс керування УПЦ МП в Київ, вплив закону на релігійну організацію опиняється під питанням. Парламент мав проголосувати його навесні 2017 року, проте закон зняли з порядку денного через небажання нардепів втручатися у справи релігії.

Водночас згаданий речником УПЦ КП законопроект №5309 ще чекає на перше читання. Ним пропонується внести зміни до назв релігійних організацій, які входять до структури іншої релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в державі, яка визнана країною-агресором.

Повʼязані теми:

Наступна публікація