МОЗ ініціює термінове засідання РНБО з приводу вакцинації дітей

МОЗ ініціює термінове засідання РНБО з приводу вакцинації дітей

Фото: Getty Images

У міністерстві вимагають забезпечити щеплення для 95% дітей України.

Міністерство охорони здоров'я України ініціює засідання Ради національної безпеки і оборони стосовно вакцинації дітей.

Про це на брифінгу повідомила в. о. голови МОЗ Уляна Супрун, передає РБК-Україна.

"Вакцинація та імунізація - це питання національної безпеки. Нещодавно була колегія міністерства і на ній надали статистику, скільки дітей було вакциновано на 1 липня 2016 року: проти туберкульозу щеплення отримали лише 11,5%, від поліомієліту - 39%, кашлюку, дифтерії, правця - менше 2%, гемофілії - 4%. Проблема не тільки в доставці вакцини, а також у тому, що дітей не вакцинують", - наголосила Супрун.

Вона також зазначила, що МОЗ підготував листа Петру Порошенку та секретарю РНБО Олександру Турчинову з вимогою забезпечити щеплення для 95% дітей України – до рекомендованого рівня Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Просимо вас, пане президент, чи пан секретар, сприяти проведенню засідання РНБО з залученням всіх зацікавлених сторін і розглянути питання імунопрофілактики як важливої складової національної безпеки України. Ці листи готові і сьогодні їх направлять президенту і в РНБО. Сподіваюся, що буде швидка відповідь", - додала Супрун.

Нагадаємо, в Дніпрі 5-річна Надія Савушкіна продовжує перебувати в реанімації лікарні через страшну хворобу правець. Страшні судоми можуть повернутися до дитини будь-якої миті. Її стан і досі тяжкий.

Саме ця ситуація змусила суспільство заговорити одразу про кілька проблем, серед яких відсутність щеплень і неможливість купити в Україні рятівні для дитячого життя ліки.

Рятівні ліки нелегально дістали небайдужі люди – у жодній лікарні України їх не було. Чому у країні немає сироватки проти правця, у Міністерстві охорони здоров'я пояснюють просто: це клопіт місцевих органів влади. Мовляв, закупівля здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, централізовано на це коштів не передбачено. Пояснень, чому необхідний препарат неможливо купити в аптеках – немає. Російська сироватка вже два роки під забороною, а інших виробників держава просто не шукала.

Повʼязані теми:

Наступна публікація