МОЗ: в Україні “швидка” приїжджає за 8,5 хв, половину постраждалих везуть у лікарню

МОЗ: в Україні “швидка” приїжджає за 8,5 хв, половину постраждалих везуть у лікарню

Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області

​​​​​​​Бригади екстреної допомоги оперативно реагують на виклики, водночас протоколи лікування потребують перегляду.

Вперше в Україні якість роботи екстреної медичної допомоги оцінена не за результатами паперової статистики, а в ході незалежного дослідження. В кожному регіоні України протягом трьох діб волонтери спостерігали за роботою бригад "швидкої". Методологію дослідження та оцінки результатів розробили експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це інформує сайт МОЗ України.

Групи спостерігачів працювали у 26 довільно обраних українських населених пунктах (з населенням більше 10 000 людей), на 30 підстанціях швидкої допомоги. Вони провели по 72 години чергування разом із бригадами і виїжджали  переважно на виклики, що стосувались травми, втрати свідомості, скарг на серцево-судинні чи легеневі проблеми.

Результати дослідження експерти Міністерства охорони здоров’я обговорили з науковцями і практиками – керівниками регіональних Центрів екстреної медичної допомоги.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила, що метою оцінювання було отримання об’єктивних даних про стан справ в екстреній медицині, які допоможуть планувати ті заходи, що будуть дійсно ефективними.

Надання екстреної медичної допомоги потребує вдосконалення - такі результати незалежної оцінки якості. В кожному...

Опубліковано Міністерство охорони здоров'я України Середа, 9 січня 2019 р.

Зокрема, після дослідження стало відомо, що в середньому “швидка” приїжджає за 8,5 хвилин, половину постраждалих везуть у лікарню

За результатами узагальнених даних, бригади екстреної допомоги оперативно реагують на виклики, водночас протоколи лікування потребують перегляду.

Також середній час перебування на місці події - 17 хвилин, середній час транспортування до лікарні - 10 хвилин. В межах 10 хвилин – здійснюються 56% від усіх викликів, у межах 20 хвилин – здійснюються 94% від усіх викликів.

Препарати, які використовують при наданні екстреної медичної допомоги, не завжди мають доведену ефективність та доцільність використання в конкретних випадках.

Наприклад, найбільш поширений препарат, який застосовують при скаргах на біль у грудях, – магнезія. При цьому неефективність магнезії при гострому інфаркті міокарда, корекції серцевого ритму та позалікарняній зупинці кровообігу вже доведена науковцями.

Тому необхідно приділити увагу системі навчання та підвищення кваліфікації працівників екстреної медицини, зокрема створити навчально-тренувальні центри у всіх регіонах; розробити вимоги та передбачити кошти для створення відділень екстреної медичної допомоги у лікарнях; оновити кваліфікаційні вимоги до працівників системи ЕМД, а також розробити психо-фізіологічні вимоги; переглянути протоколи надання екстреної медичної допомоги тощо.

На Волині через бездоріжжя швидка не змогла дістатися хворої

На Волині через бездоріжжя швидка не змогла дістатися хворої

Нагадаємо, що в Україні оновлять диспетчерські служби, щоб "швидка" приїздила швидше. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація