На аукціоні за 500 грн продали пітбуля, який покусав кількох людей

На аукціоні за 500 грн продали пітбуля, який покусав кількох людей

Фото: ТСН

Собаку придбала заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

П'ятирічного собаку Тору з містечка Лиман Донецької області, який покусав кількох людей і через це його виставили на аукціон, таки купили. Ця історія місяць тому сколихнула український інтернет. Користувачів збурило, що Міністерство юстиції віддає з молотка домашніх, свійських і навіть диких тварин, наприклад, за борги з виплатою комуналки чи через те, що господарі погано їх виховують.  

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тору, як лот, виставили на торги місяць тому й оцінили у 112 гривень. Зрештою, доторгувалися до 11 тисяч. Однак невідомий покупець відмовився вносити гроші. 

Її перший господар Костянтин розповів, що п'ять років тому цуценя йому подарував знайомий. Те, що порода бійцівська, каже, розумів. Він запевнив, що свого пса він виховував. Щоправда, гуляти Тору Костянтин виводить раз на день. 

На державний аукціон Тору виставили ще рік тому. Це було рішення суду після того, як пітбуль покусав кількох людей. Торгів було кілька. Стартова ціна - від 100 до 200 гривень. Однак пітбультер'єра купувати ніхто не хотів, поки в інтернеті не зчинився ґвалт - держава за копійки продає чистокровну бійцівську породу.  

Костянтин розповідає, його Тора - спокійний собака, аж поки не побачить Костиного тата. Батько Костянтина зустрітися з ТСН не схотів. Однак сусіди кажуть, що поведінка пітбуля залежить не лише від нього. Собакою, вважають, усі господарі мало займаються.  

"Мене покусала - шрами залишилися. І скільки тут вже покусаних. До мене приходили знайомі - (Тора - ред.) залітала до мене в двір, за ноги покусала", - зазначила одна із сусідок.

Тору тут побоюються, а особливо ті, кого вона вже кусала. Собака живе в будинку за кущами, тому покусані нею люди, щоб дійти до місцевого озера, не йдуть напряму, а обходять цілий квартал. 

На аукціоні за 500 гривень продали собаку, яка покусала кількох людей

На аукціоні за 500 гривень продали собаку, яка покусала кількох людей

Багато хто в Лимані хоче, щоби Тора звідси поїхала якнайшвидше. Саме над цим нині працюють і в державному підприємстві "Сетам". Там кажуть, на останніх торгах - уже після розголосу - за собаку невідомі готові були віддати понад 11 тисяч гривень. Однак виявилося, що це були боти. Гроші вони, звісно, не переказали. 

"Я думаю, що той переможець, який дійсно забере цього собаку, хто поставив суму максимально наближену до початкової, тому що всі ці суми по 11 тисяч маніпулятивні", - зазначив в.о. гендиректора ДП "Сетам" Олександр Мамро.

Однак згодом пса таки продали за 500 гривень. Купила його заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Вона пояснила, що в аукціоні взяла участь, щоби спробувати покласти край галасу в інтернеті. Але заступниця міністра юстиції зізнається, що Тора в її домі не житиме. Таку відповідальність чиновниця взяти на себе не може, тому збирається віддати її на державну службу - до в'язниці. 

"Зараз я вже звернулась до колеги, яка займається пенітенціарною системою, і вони зараз шукають в себе, куди ми можемо відправити цього собаку", - розповіла вона.

Тора, ймовірно, стане останнім собакою, якого продали через аукціон. Її історія, зокрема, змусила чиновників переглянути законодавство. Уже завтра, 25 червня, Кабмін має ухвалити постанову, згідно з якою тварин, за якими погано дбають господарі, віддаватимуть безкоштовно у спеціальні притулки або кінологам. 

"Проєкт погоджений, він внесений в порядок денний, тож всі питання публікування - це суто технічні питання. Кілька днів почекаємо і механізм запрацює", - зазначив міністр юстиції України Денис Малюська.

І от тільки Костянтин свою Тору віддавати нікому не хоче. І вже придумав власний механізм, як пітбуля залишити собі. 

"Я її сам краще віддам знайомим. Скажу, що вона втекла і все", - зазначив він.

Нагадаємо, у травні пес до смерті покусав 79-річну жінку просто на подвір'ї. Пенсіонерка померла від крововтрати. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація