На Буковині нашвидкуруч латають дамбу, через яку може піти під воду ще кілька сіл

На Буковині нашвидкуруч латають дамбу, через яку може піти під воду ще кілька сіл

Фото: Чернівецька ОДА у Facebook

Люди хочуть змінити русло і відвести стрімку течію.

Поки на Буковині оговтуються від першого наступу стихії, як загрожує новий - на річці Черемош, це у Виржицькому районі, руйнується дамба.

Про це повідомляє журналіст ТСН Валерій Кузнєцов.

Стрімка течія, яка несла з собою каміння та уламки дерев підмила берег, гребля обвалюється просто на очах. І якщо вона остаточно зруйнується- вода піде на людські оселі.  Таким чином під загрозою затоплення опинилось село Слобода Банилів, Банилів і ще кілька хуторів.

Місцеві разом з рятувальникам поспіхом укріплюють дамбу. Зрізають гілля дерев, обмотують їх дротом, величезні оберемки кидають у річку, зверху кидають мішки зі щебенем та відсівом. Таким чином хочуть змінити русло і відвести стрімку течію.

Кілька днів тому тут вже прорвало одну дамбу. Як наслідок затопило хати у селі Банилів. Вода стояла всюди - у будинках та обійстях. Люди самотужки вигрібали мул із осель. У деяких дворах вода і досі стоїть, її відкачують помпами. Про компенсацію людям поки нічого не говорять.

Паводки на Прикарпатті та Буковині: 12 сіл заблоковані, а Черемош загрожує затопити ще кілька

Паводки на Прикарпатті та Буковині: 12 сіл заблоковані, а Черемош загрожує затопити ще кілька

У сільраді додають, таких великих паводків можна було уникнути. Раніше у Банилові чергувала спеціальна бригада, яка регулювала напрямок води у разі потужної течії. Нині цих фахівців розпустили і  дамбу підмиває чи не щороку. А цьогорічна велика вода- просто знесла її.

І от тепер люди бояться, що така сама історія повториться і з іншої греблею, на Черемоші, тож роботи з укріплення не припиняються.

Повʼязані теми:

Наступна публікація