На Буковині закриваються цілі села, а в інших містах пенсіонери б’ються за місця у транспорті та блокують його: як живе Україна на карантині

На Буковині закриваються цілі села, а в інших містах пенсіонери б’ються за місця у транспорті та блокують його: як живе Україна на карантині

Фото: УНІАН

Області вводять режим надзвичайної ситуації.

Натепер в Україні зафіксовано 47 випадків коронавірусної хвороби. Це ті, що підтверджені лабораторно. Померли 3 людини. Вони належали до "групи ризику". Водночас так званий "пацієнт номер 1" видужав і уже взагалі виписаний із лікарні.

Лідер наразі Буковина - 25 випадків. Це - блокпост на в'їзді в село Колінківці. Саме воно наразі епіцентр поширення інфекції на Буковині, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Із п’яти тисяч жителів кілька сотень - заробітчани. Із початком оголошення карантину, люди масово стали повертатися додому. Привезли з собою не тільки зароблені гроші, а й коронавірус.

Транспортні війни та напівпорожні вулиці: як Україна живе на карантині

Транспортні війни та напівпорожні вулиці: як Україна живе на карантині

Першою занедужала жінка, яка повернулася з Італії, від неї підхопили хворобу троє її онуків та дві невістки. Вірус розійшовся селом. Влада вирішує Колінківці закрити на карантин. Фактично, ми були останніми з немісцевих, хто встиг потрапити в село до оголошення повного карантину. Паніка відчувалася всюди.

"Макаронів, масло, хліб, консерви, може на неділю хватить, а далі побачимо, до 3 числа доживемо", - каже житель села Василь.

Але насправді, хворих може бути більше. Це ті, хто про свої симптоми нікому не розповідає.

"У нас пів села сидять, які хворі, по хатах, не мають грошей щоб поїхати в Чернівці", - зазначає ще один місцевий житель.

Місцевий сімейний лікар запевняє, що знає всіх, хто контактував із хворими на коронавірус. Їх – 27 людей, усім їм наказали самоізолюватися. Серед них - голова села, що спілкувався із жінкою, яка злягла першою.

Готуються закривати на карантин і обласний центр. У Чернівцях уже не їздить громадський транспорт, лише спецрейсами на роботу доправляють комунальників і медиків. Захисних масок не знайти в жодній аптеці.

Транспортні війни та пікніки біля моря. Це перший тиждень карантину в Одесі. Сьогодні залишитися вдома одеситів переконує навіть погода. Похмуро, час до часу дощить та похолодало. Тож відпочивальників коло моря поменшало.

А от коли було сонячно та тепло, сотні людей вийшли на прогулянку: пікніки, ігри, спортивні заняття. Небезпеки – люди не бачать.

"Це не замкнутий простір, змінюються постійно повітряні маси і це зовсім інші умови", - вважає фітнес-тренерка Лідія Сокол.

Нагадувати натовпам біля моря про необхідність самоізоляції довелося рятувальникам. Волали з води та берега. Марно.

А от обмеження у міському транспорті вилились у справжні протистояння. Попри карантин, приватні маршрутники заявили: або набивають повні салони, або масово не виходять на роботу. Тож головний удар узяли на себе трамваї та тролейбуси. Їх містяни навіть намагалися взяти штурмом. Каміння летіло в лобове скло. Одному водію – погрожували ножем. Кількох - побили.

"Сьогодні у нас побили водія нашого, жінку ... Вона була побита пенсіонеркою, яка відмовилася виходити на кінцевій зупинці", - каже заступник директора КП "Одесаміськелектротранс" Олександр Коваль.

Найзатятіші в транспортних війнах – пенсіонери. Перекривають рейки напівпорожнім трамваям. Поступатися місцями тим, хто поспішає на роботу – категорично не згодні. Це Одеса. І це тільки перший тиждень карантину.

На Прикарпатті люди дедалі більше усвідомлюють, що карантин необхідний. Серед білого дня вулиці порожні. До магазинів пускають невеликими групами.

"Особисто я виходжу за продуктами 2 рази в тиждень. Стараюся вечорами, коли менше людей", - каже місцева жителька. От тільки в деяких церквах богослужіння не припиняються.

56-річну жінку, в якої коронавірус діагностували посмертно, вже поховали. На кладовищі для цього виділили окрему ділянку. Жалобної процесії не було. 

"Процедура поховання пройшла згідно усіх санітарних норм, спеціально проінструктурованими працівниками і з усіма засобами індивідуального захисту", - зазначив т.в.о.голови Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.

Її чоловік, який схоже й привіз коронавірус із Чехії, як контактна особа - в інфекційній лікарні. Наразі без жодного симптому. А от медики, які оглядали жінку в поліклініці, не підозрюючи, що вона інфікована - ходять на роботу. Пояснюють: уже тоді діяв режим карантину, вони були в масках та рукавичках і почуваються добре. 

"Повністю проведена перевірка на підприємстві, де вона працювала. Спалаху поганого самопочуття людей там теж немає", - підкреслив Федорів.

Майже три з половиною тисячі жителів Прикарпаття евакуювали цього тижня з-за кордону, зокрема Польщі. Майже сотня з них відчуває недугу. Усі вони - на самоізоляції. Поки що не в лікарні, бо симптоми не схожі на коронавірус.

Не сприймали карантин серйозно, допоки в Дніпрі не виявили хворих на коронавірус. Вулиці напівпорожні. Побільшало людей у масках. Але вмовити лишатися вдома, не надто вдається.

Натовп намагається прорватися на базар, зачинений через карантин. Пенсіонери навіть спробували битися з поліцією. Продуктові крамниці вдаються до вигадливих заходів безпеки. Тут натягнули плівку до самої стелі.

У маршрутках познімали шторки, бо пасажири використовували їх не за призначенням. Приватні перевізники через обмеження пасажирів скаржаться на збитки. Хтось не виходить на лінію, хтось зменшив кількість рейсів або взагалі оголосив, що здійснює нерегулярні перевезення за тридцять гривень. Таких уже оштрафували.

В області на трасах створили карантинні пости. Вимірюють температуру водіям та пасажирам. Не лише терапевт та пульмонолог, а й психіатр та інші фахівці - в обласній лікарні онлайн консультують колег із віддалених сіл та містечок.

Жителям Дніпропетровщини, що повернулися з-за кордону і застрягли в Києві, обласна влада обіцяє допомогти. До столиці направили автобуси, щоб централізовано вивезти земляків та доправити їх на обсервацію. Тож закликають туристів та заробітчан повідомити свої контакти для безпечної подорожі додому.

Недільний ранок у Тернополі геть не схожий на попередні - людей у церквах обмаль. У храми більшість вирішила не йти через запроваджену напередодні надзвичайну ситуацію. На входах - оголошення з проханням слухати проповідь на подвір'ї церкви, не заходячи всередину. Деякі священики почали освоювати трансляції богослужінь через інтернет.

А греко-католицький храм у Заліщиках дезінфікують медики. У ньому провів кілька богослужінь хворий на коронавірус священик. На самоізоляцію відправили чотири сотні його парафіян. Стан отця задовільний, але все місто на карантині.

"Перші хворі, які ми маємо – це, на жаль, власне є священники, люди, які не покидали територію області чи країну, а відповідно захворіли саме тут", - каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

Містяни тікають у села. Вірять, що там менша ймовірність заразитися. Але в селах немає аптек, людям ніде купити ні масок, ані антисептиків. Сільські поштарки показують, які маски їм видало керівництво.

Заліщики, які з висоти пташиного лету, схожі на півострів, тепер узагалі відрізані од світу карантинними постами на в'їздах.

На режим надзвичайної ситуації перейшла вся область. У Тернополі з понеділка припиняє працювати громадський транспорт. На в'їздах у місто облаштовують санітарно-контрольні пости.

Світлана Павук, Олена Черняєва, Ольга Павловська, Алла Пасс

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація