На Чернігівщині є унікальне село, де діти показують вражаючі результати з хімії

На Чернігівщині є унікальне село, де діти показують вражаючі результати з хімії

Чорнотичі - село, де народжуються хіміки

Цими школярами вже цікавляться найкращі вищі Європи і США.

На Півночі України, у Чернігівській області, ТСН знайшла унікальне село Чорнотичі, де народжуються хіміки, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Цьогоріч троє учнів з цієї звичайної сільської школи отримали путівку на Всеукраїнську олімпіаду з хімії, а один — привіз звідти перше місце і готується представляти Україну на світовому рівні. Цими дітьми вже цікавляться найкращі виші Європи і США, а вони мріють розвивати українське село.

Дев'ятикласник Євген Устименко - справжня сенсація. Поки його однолітки допомагають батькам на городі, він береться за підручники 3-го курсу спеціалізованих вишів. Готується представляти Україну на всесвітній олімпіаді.

"Якщо я покажу себе у світі, багато університетів відомих — Кембрідж, Гарвард та інші – захочуть мати такого студента", пояснює хлопець.

Учень чоронотицької школи змагатиметься з одинадцятикласниками з усього світу. Але різниці у віці не боїться – це для нього не вперше. Колись іще шестикласником він виграв обласну олімпіаду за 8-й клас. А найбільшими своїми конкурентами по знаннях з хімії вважає односельців із Чорнотичів.

"Мабуть, тут повітря таке, природа", - так намагається пояснити чорнотицький феномен десятикласник Євген Пацюк.

Він також цьогоріч представляв Чернігівщину на Всеукраїнській олімпіаді із хімії. У Чорнотичах кожен другий школяр мріє стати лікарем, фармацевтом чи науковцем.

Готує чорнотицьких школярів до олімпіад засновник сільського гуртка з хімії. На його рахунку - сім призерів міжнародних олімпіад. Але говорити про це на камеру він категорично відмовляється. Запевняє – це діти йому дістаються талановиті.

ТСН знайшла унікальне село на Півночі України, де народжуються хіміки

ТСН знайшла унікальне село на Півночі України, де народжуються хіміки

Чорнотицькі діти влітку збираються разом у приміщенні фермерської контори. Щоби вчити хімію — щонайменше шість годин на добу. Тепер їх уже п'ятнадцятеро. У перервах між задачами вони проводять експериментальні дослідження для місцевих аграріїв — визначають кількість вітаміну С у яблуках різних сортів.

Фермер не натішиться — підростає йому нова зміна хіміків-аграріїв. Батьки ж захопленнями своїх дітей дивуються. Бо в голові у них самі досліди, реакції та валентності.

Відпочинок школярам намагаються влаштувати тут таки — у Чорнотичах. Попри свої здобутки на всеукраїнських конкурсах, сільські діти так і не отримали жодної путівки у табір для обдарованих дітей.

Кореспондент ТСН Алла Скорик

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація