На Чернігівщині з соціального центру можуть виселити немічних пацієнтів

На Чернігівщині з соціального центру можуть виселити немічних пацієнтів

Фото: baltionline.md

За них відмовляються сплачувати їхні села, а для ОТГ фінансовий тягар завеликий.

На Чернігівщині в стаціонарі центру соціального обслуговування перебувають немічні, які можуть опинитися на вулиці. Заклад належить об’єднаній громаді, але шестеро підопічних родом із сіл, які до громади не належать, а гроші за них не сплачують, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Олегу 47, його максимум для прогулянок – коридор стаціонару територіального центру. "Без палок я не пройду", - каже він. Олег ледь ходить, не може себе обслуговувати в побуті, у нього не має близьких родичів, які б про нього піклувалися – через ці обставити він опинився в закладі. Таких, як він, тут 36 душ. Заклад належить територіальній громад, куди увійшло 33 села. Перебування в ньому коштує п'ять тисяч гривень на місяць – це харчування, одяг, медикаменти і комунальні послуги. Рік проживання обходиться в 60 тисяч гривень. Основну частину підопічних утримує громада своїм коштом, однак якщо людина зареєстрована в селі, що не увійшло до об’єднання, 60 тисяч за неї має сплачувати рідне село.

Але є села, які взагалі відмовилися від діалогу з цього питання. Серед них Волосківці, де зареєстрований Олег. Сільський голова вважає, що 60 тисяч – це забагато для обслуговування немічного, а сільський бюджет у понад мільйон гривень не потягне такого навантаження. Там пропонують перевести односельця до Чернігова в будинок для старих, аби утримування відбувалося коштом обласного бюджету. Але сам Олег нікуди їхати не хоче. До рідного села 10 кілометрів, коли є можливість – його навідує тітка. Якщо Олега переведуть у Чернігів, у неї такої можливості не буде. Пані Віру вже не раз викликали в сільраду, щоби та вплинула на свого родича. "Тиснув на мене, що забирай його примусово – і все", - каже жінка.

У стаціонарі нині ще шестеро людей, які зареєстровані в селах, що досі не визначилися з фінансуванням немічних односельців. Чотири місяці за їхнє утримання сплачує об’єднана громада, якій вони не належать. "Якщо влада не закладе гроші в бюджеті, це призведе до того, що завтра такі особи залишаться на вулиці", - визнають місцеві посадовці.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація