На Чорнобильську АЕС насувають "шість Ейфелевих веж" вартістю 1,5 мільярда євро

На Чорнобильську АЕС насувають "шість Ейфелевих веж" вартістю 1,5 мільярда євро

Фото: УНІАН

Нове укриття має слугувати 100 років.

29 листопада зруйнований четвертий енергоблок на Чорнобильській АЕС нарешті накриє нова, сучасна арка. Французька компанія "Новарка" вже почала насувати велетенський ангар над радіоактивним об'єктом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Через небезпеку опромінення, укриття будували за 340 метрів від самого реактора, і от тепер рухають у його бік. Від понеділка арку вже просунули на 40 метрів. "Повна вага об'єкту – 36,2 тисяч тонн. Ми, французи, усе порівнюємо з Ейфелевою вежею – так от, арка важить, як шість Ейфелевих веж. Ангар сконструйований таким чином, щоб Україна за сто років могла розібрати реактор. Це не означає. що на 101-й рік усе впаде, не переживайте – просто всередині арки буде система, як дозволить дистанційно його розібрати", - пояснив керівник компанії "Новарка" Ніколя Кай.

Проект будували дев'ять років, 1,5 мільярда євро на нього збирали всім світом. Після врочистого відкриття французи ще рік стежитимуть, щоб ангар герметично закривав зруйнований реактор. "Я, як посол Франції, дуже горда тим, що цей проект є, власне кажучи, французьким проектом, адже його будував французький консорціум і наша країна зробила другий за величиною фінансовий внесок", - наголосила посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

Стало відомо, коли четвертий енергоблок на Чорнобильській АЕС накриє нова арка

Стало відомо, коли четвертий енергоблок на Чорнобильській АЕС накриє нова арка

Повʼязані теми:

Наступна публікація