На Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів Актуально

На Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів

Фото: УНІАН

За словами Щуцького, у контрабанди вистачить ресурсів на будь-яку "війну" проти митниці.

Багато контрабандистів почали більш майстерно йти від митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, справжність яких важко перевірити.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив виконувач обов'язків Чорноморської митниці, яка об'єднує Херсонське та Миколаївське відділення, Олександр Щуцький.

"Багато контрабандистів почали більш майстерно маскуватися і йти від митних платежів. Якщо раніше вони працювали за принципом - завезли товар, спробували його замаскувати, "переміксувати" з іншим товаром і т.д, то зараз вони працюють більш майстерно", - сказав Олександр Щуцький.

За його словами, в такому випадку контрабандистам не обов'язково бути в змові з митниками.

"Коли псевдоофіс знаходиться десь в Китаї або Туреччині, який формує партію товару, його ціну і цей "пакет" подають до оформлення - не обов'язково когось підкуповувати. Боротьба з такими контрабандистами - це досить тонка інтелектуальна робота", - додав Щуцький.

На уточнювальне запитання, чи готова нова митниця до такої інтелектуальної роботи, Щуцький заявив, що готова, але для цього потрібен час.

"Тому що іноземні партнери по-різному допомагають у цій боротьбі. Деякі запити, які ми відправляємо в той же Китай, в більшості випадків залишаються без відповіді. В результаті, митниця змушена використовувати інші механізми і знаходити факти, які підтверджують, що ціна була занижена або ще гірше – до нас заїхав не той товар, який виїжджав з країни-експортера. Крім того, потрібно розуміти, що контрабанда в Україні будувалася не протягом місяця або двох, багато контрабандистів за ці роки вже встигли стати мультимільйонерами. У них ресурсів вистачить на будь-яку "війну" по відношенню до митниці", - підсумував в.о. начальника Чорноморської митниці. 

Наступна публікація