На Дніпропетровщині колекціонер власноруч відновив десятки мотоциклів і відкрив унікальний музей

На Дніпропетровщині колекціонер власноруч відновив десятки мотоциклів і відкрив унікальний музей

Чоловік отримує чимало привабливих пропозицій про викуп двоколісних

Музей ретромотоциклів відкрився на Дніпропетровщині. Експонати - понад три десятки відреставрованих залізних коней. Більше десяти років їх збирав та відновлював один-єдиний колекціонер, йдеться в ТСН.16.45.

Все почалося з радянського мотоциклу ІЖ-49, який був у пристойному стані, розповідає Олександр Фролов, він став для нього точкою неповернення. Придбаний за 50 доларів старенький мотоцикл став не просто хобі, а справою життя. «Повністю розібрав, покрасив, перебрав мотор. Все було розібрано до гвинтика і потім було зібрано знову», - розповідає чоловік.  

Для колекціонера цей ІЖ є чи не найдорожчим серед 35 раритетних мотоциклів, які виблискують хромованими деталями  на двох поверхах музею. Кожен – зі своєю історією. Один із залізних коней був зібраний у Франції ще у 1923 році.  «Був випущений для людей з інвалідністю. Все керування здійснюється руками – тормоз, заводиться, і перемикають передачі, все руками», - розповідає чоловік.

Поруч із раритетними спортивними байками стоять військові моделі часів Другої світової. З колишнього союзу,  Німеччини, Франції, Нідерландів, Італії та Австрії. Ще одна гордість – мотоцикл, що випускався у гітлерівській Німеччині та свого часу був головним конкурентом продукції концерну "БМВ". Мотоцикл із коляскою повнопривідний, більше схожий на позашляховик. «Мотоцикл був популярний серед диверсантів, які звільняли Муссоліні – використовували планери і такі мотоцикли», - розповідає реставратор.

Музей ретромотоциклів відкрили на Дніпропетровщині: деяким експонатам майже сто років

Музей ретромотоциклів відкрили на Дніпропетровщині: деяким експонатам майже сто років

Побачити колекцію приїздять з усієї України, як поціновувачі мотоциклів так і музейники. «Я ці моделі бачив не раз і не два на виставках, але разом – ніколи», - каже співробітник запорізького музею Семен Мушер.  

За рік власник музею власноруч реставрує 3 байки. У черзі на друге життя в гаражі чекають вже 8 мотоциклів. Скільки  коштують експонати Олександр не каже, мовляв,  знавці й самі здогадуються. Він же попри  дуже привабливі пропозиції  не збирається продавати жоден екземпляр.

Кореспондент Антон Мачула

Повʼязані теми:

Наступна публікація