На Дніпропетровщині вибухнув "дитячий" скандал: сиріт продають прийомним батькам за $ 4 тис.

На Дніпропетровщині вибухнув "дитячий" скандал: сиріт продають прийомним батькам за $ 4 тис.

На Дніпропетровщині вибухнув скандал із всиновленням

В анонімному листі налічувалося 14 малюків, яких розділили з рідними братами і сестрами та віддали на всиновлення.

На Дніпропетровщині після подвійного вбивства та самогубства у дитбудинку сімейного типу вибухнув скандал із усиновленням дітей, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Правозахисники оприлюднили список сиріт - рідних братів і сестер, - яких розділили рішенням тамтешніх соцпрацівників, хоча Сімейний кодекс дозволяє таке лише в крайніх випадках.

Про розлучення родин в Апостолівському районі Дніпропетровщини правозахисники дізналися через анонімний лист. У ньому був список дітей, яких віддали на всиновлення, роз'єднавши з рідними братами та сестрами. Загалом у нього налічувалося 14 малюків.

Всі дані з анонімки підтвердилися, стверджує юрист правозахисного руху "Гідність" Олег Соловей.

"Забиралася маленька дитина, шукався покупець і продавали на всиновлення. Суми від $ 4 тис. і до десятки може йти за дитину", - повідомив Соловей з посиланням на людей, які бояться називати свої імена.

На Дніпропетровщині вибухнув скандал з усиновленням дітей

На Дніпропетровщині вибухнув скандал з усиновленням дітей

Керівник районної служби у справах дітей розмовляти з ТСН відмовилася, проте, в обласній службі таки дали коментар.

"Всі рішення приймалися в інтересах дітей. Чому б дитині не отримати батьків, яких він буде вважати рідними батьками і які за життя йому все дадуть", - заявила керівник обласної служби у справах дітей Ніна Тутова.

Водночас у прокуратурі кажуть, що розлучати рідних братів та сестер можна лише за виняткових обставин.

"Це важка хвороба, або коли діти проживають окремо один від одного, або інші обставини, які унеможливлюють їхнє влаштування, коли вже прийняті усі заходи, улаштування в одну сім'ю", - повідомив керівник відділу обласної прокуратури Дмитро Данилов.

Правоохоронці вже довели, що порушення при всиновленні були щонайменше у трьох випадках. Втім, перевірка ще триває.

Але навіть якщо доведуть, що братів та сестер розлучили незаконно, вони навряд чи зможуть зустрітися бодай ще раз. Адже законодавство України гарантує таємницю всиновлення. Малюки отримали не лише нові родини, а й нові імена, прізвища та дати народження.

Нагадаємо, 21 липня у дитячому будинку сімейного типу на Дніпропетровщині чоловік зарізав падчерку та дружину, а сам повісився. Чиновники у справах дітей заявили, що родина не викликала в них ніяких підозр, бо без нарікань опікувалася дітьми вже п'ять років.

Сусіди ж родини розповідали, що діти боялися голову родини, а він всіляко знущався над ними. Пізніше один із вихованців родини підтвердив це та розповів, що чоловік змушував їх звати його "татом".

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація