На Донбасі отримання біометричних паспортів супроводжують бійки в чергах і поліція

На Донбасі отримання біометричних паспортів супроводжують бійки в чергах і поліція

Фото: УНІАН

Люди встають вдосвіта і готують "розширений" пакет документів.

Жителі окупованих територій Донбасу масово їдуть у прифронтові міста оформляти закордонні біометричні паспорти. Зокрема, у Покровську чергу до міграційної служби люди займають з ночі. Хоча гарантії, що біометрику вдасться оформити швидко, немає. Адже мешканців окупованих територій перед тим, як видати закордонний паспорт, перевіряють додатково, йдеться в ТСН.16.45.

Покровськ. Восьма ранку. Двері міграційної служби відчиняються, близько сотні людей проштовхуються всередину і одразу перевіряють, чи не втратили чергу.

Це в столиці оформлення закордонного паспорта процес повністю автоматизований. Тут все відбувається в душному приміщенні. Замість електронного табло звичайні паперові списки. Жодних кондиціонерів або дитячих куточків та навіть звичайних місць, де люди можуть перепочити, не більше 20.

Жителі окупованого Донбасу масово оформляють закордонні біометричні паспорти

Жителі окупованого Донбасу масово оформляють закордонні біометричні паспорти

Не хвилюється тут хіба що Олег. Бо він у черзі — другий.

"А чого не радіти? Без двадцати три встав, вчора з АТО приїхав, задоволений як слон", - каже чоловік.

Живе Олег на окупованій території, за документами до самопроголошеної ДНР не звертався, натомість має прописку у контрольованому Україною Добропіллі, проте живе у Донецьку.

Керівник міграційного відділу розповідає, на Донбасі процес оформлення закордонних паспортів триває довше, ніж в інших областях України. Адже більшість клієнтів — жителі окупованих територій. І перевіряють їх ретельніше, крім стандартного набору документів, люди мають принести будь-які довідки та папери, що доведуть, що вони не громадяни Росії з донецькою пропискою, а справді українці.

"Ми в цьому безладі вже три роки працюємо, у нас тут доходило, що і поліцію викликали і бійки, раніше відкривали по сто чоловік тут були під дверима", - розповідає завідувач сектору Юрій Згонніков.

Тепер люди самоорганізувались. Записуються в чергу, і щоб не стояти в душному коридорі, йдуть гуляти. Але є й нетерплячі клієнти, зізнаються тутешні працівники.

Тим часом Олег уже сфотографувався, відсканував відбитки пальців і йде платити. Відраховуючи гроші, розповідає ТСН, як сусіди відмовляли його їхати на підконтрольну Україні територію.

"Ви поїдете, там так погано, а воно так все нормально, просто нас в оману вводять", - каже чоловік.

Загалом Олег оформляв закордонний паспорт дві години. За цей час і вирішив, куди з ним поїде передусім.

Повʼязані теми:

Наступна публікація