На Донбасі схопили бойовика, який служив під Іловайськом

На Донбасі схопили бойовика, який служив під Іловайськом

На Донбасі схопили бойовика, який служив під Іловайськом

Фото: ГУ Нацполіції Донецької області

Затриманий запевнив, що давно зав’язав із тероризмом, і відхрестився від причетності до "котла".

У Донецькій області на контрольному пункті в’їзду та виїзду затримали бойовика, який служив під Іловайськом.

Про це повідомили у Волноваському відділі поліції області.

"Завдяки успішно проведеній спецоперації контррозвідниками оперативної групи ГУ СБУ був викритий 31-річний макіївчанин, який приїхав на КПВВ Новотроїцьке на зустріч із знайомим", - йдеться у повідомленні.

Фото: ГУ Нацполіції Донецької області

За даними слідчих, чоловік вступив до лав терористів у вересні 2014 року - тоді він був зарахований водієм до бандформування "Оплот" в роту охорони.

"До обов’язків новобранця з позивним "Шустрий" входило здійснення внутрішньої охорони підрозділу та убезпечення стратегічних об’єктів", - розповіли правоохоронці.

Як з’ясувалося, на початку 2015 року підрозділ отримав назву "фінансово-економічна поліція ДНР", у складі якої найманець продовжив виконувати функції водія та займався перевезенням грошових коштів.

"У березні 2015 року "Шустрому" пообіцяли "підвищення" вже у складі Республіканської гвардії (100 ОМБр "ДНР"). Бойовик отримав форму та автоматичну зброю і був призначений на посаду водія гранатометного взводу. Він стежив за справністю військової техніки, займався перевезенням особового складу та боєприпасів", - зазначили у поліції.

Своєю чергою сам затриманий запевняє, що участі в бойових діях він не брав, однак перебував у "гарячих точках" та у липні 2016 року отримав серйозне поранення під Іловайськом. 2017 року чоловік вирішив "зав’язати" і добровільно залишив лави терористів, за що довгий час піддавався переслідуванням та погрозам з боку колишніх керівників НЗФ. Зараз екс-бойовик працює торговельним агентом в окупованому Донецьку.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 "Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань" Кримінального кодексу України. Санкція статті – від 3 до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, битва під Іловайськом 2014 року стала одним із найкривавіших днів в історії України. Наприкінці серпня того року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Вони зазнали значних втрат. За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 поранено, 128 взято в полон та 158 зниклих безвісти. Разом з тим, парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у тисячу осіб. Крім того, сили АТО за час боїв під Іловайськом втратили військової техніки на майже 300 млн грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація