На Донеччині ініціювали скасування офіційного статусу російської мови

На Донеччині ініціювали скасування офіційного статусу російської мови

Фото: therunet.com

Протест на рішення вважати російську регіональною мовою внесла прокуратура.

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення обласної ради від 2012 року щодо регіонального статусу російської мови. Підставою є правова колізія.

Як пояснили у прес-службі прокуратури, облрада тоді мотивувала своє рішення положеннями закону про засади державної мовної політики. Але закон у лютому цього року КСУ було визнано таким, що не відповідає Конституції України. "При цьому Донецькою обласною радою не вжито жодних заходів щодо скасування прийнятого нею рішення", - наголосили правоохоронці.

Агітаційний плакат проти російської мови наполохав українські та іноземні ЗМІ

Агітаційний плакат проти російської мови наполохав українські та іноземні ЗМІ

"На усунення виявлених порушень прокуратурою Донецької області до Донецького окружного адміністративного суду пред’явлено позов в інтересах держави про визнання протиправним та не чинним вказане рішення. Також, з метою скасування незаконних рішень територіальних рад, прийнятих з зазначених питань, Волноваською, Костянтинівською, Слов’янською та Краматорською місцевими прокуратурами пред’явлено шість позовних заяв. На теперішній час позови спрямовано до суду", - проінформували у прес-службі.

Як повідомлялося, днями Львівська обласна рада встановила заборону на публічне використання будь-якого російськомовного культурного продукту. Обмеження на заборону використання російськомовних пісень, фільмів та іншого російськомовного продукту діятиме на Львівщині до повного припинення окупації українських територій. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація